Fico predstavil myšlienky Smeru, Beňová by program rozšírila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Programová konferencia strany Smer SD
Zľava: Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, predseda vlády SR Robert Fico, predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka a nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, rakúsky minister kultúry Thomas Drozda a podpredseda Európskej komisie a komisár pre inštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič počas tlačovej besedy v rámci programovej konferencie strany Smer - sociálna demokracia. Bratislava, 22. október 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 22. októbra (WebNoviny.sk) – Sociálna demokracia na Slovensku stojí pred ťažkou úlohou. Musí ponúknuť alternatívne sociálne a ekonomické myslenie.

Ako povedal vo svojom vystúpení predseda najsilnejšej vládnej strany Robert Fico, dozrel čas vytvoriť nový program, ktorý bude reagovať na rýchlo sa rozvíjajúcu situáciu doma i v zahraničí. Ako základ nového programu, ktorý by mal byť v decembri budúceho roka hotový, predstavil Fico štyri základné myšlienky.

Ľudia potrebujú jasnú politickú orientáciu

V úvode sa predseda strany nevyhol súvislostiam slovenskej a zahraničnej politiky. „Máme zodpovednosť za domáce veci, aj za EÚ. Vieme, čo je vládna zodpovednosť. Koho máme počúvať, ak nie sesterské politické strany, ktoré majú množstvo skúsenosti. Máme počúvať rozpadajúce sa pravicové strany? My sme tu aj po sedemnástich rokoch od založenia strany a stále s veľkými ambíciami. Mrzí ma, že tí, čo nám neveria, podporujú novotvary,“ povedal v prítomnosti zahraničných hostí, ktorými bol český premiér Bohuslav Sobotka, predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka Sigmar Gabriel a rakúsky minister kultúry Thomas Drozda.

Stojí pred nami úloha ponúknuť alternatívne sociálne a ekonomické myslenie. Ľudia potrebujú jasnú politickú orientáciu, aby vedeli, kto je kto. My sa hlásime k základným ľudským právam. Chcem, aby sme sa viac zasadili na naplnenie hospodárskych aj sociálnych práv. Dozrel čas, aby sme pripravili nový politický program, ktorý bude reagovať na nové skutočnosti, ktoré sú doma aj v zahraničí,“ povedal Fico.

Poznamenal, že si nepamätá, že by iná programová konferencia iných politických strán pútala väčšiu pozornosť ako táto.

Obrazom: Programová konferencia strany Smer-SD

Alternatíva k nenávisti

Fico predstavil štyri myšlienky nového programu. „Máme nenahraditeľný potenciál ponúknuť alternatívu k nenávisti. Nesmieme rezignovať na otázky bezpečnosti, terorizmu a migrácie,“ povedal.

Nemôžeme ignorovať spoločný európsky postup, veríme v jedinečnosť EÚ, Európa nie je dokonalá, ale má potenciál byť lepšou. Aby tomu tak bolo, potrebujeme viac rešpektu medzi krajinami a chápať národné špecifiká.“ Zdôraznil, že povinné kvóty sú politicky mŕtve. „Máme ambíciu spoločne s EK. Na decembrovom summite chceme predložiť kompromis, ktorý je z presvedčenia, že každá krajina sa musí podieľať na riešení krízy.“ Dodal, že byť protieurópsky dáva priestor lacnému populizmu a bláznom v politike. Preto zastáva spoluprácu krajín.

V novom programe plánuje prísť s atraktívnymi, dynamickými a demokratickými riešeniami, inak prídu extrémisti. „Našou šancou je myšlienka silného sociálneho programu,“ povedal. Podľa neho musia Smer-SD musí podporovať myšlienku silného právneho štátu. Neustále chce zvyšovať zamestnanosť, vytvárať nové pracovné miesta a zlepšovať sociálne a ekonomické podmienky pre bežných ľudí, aby sa nezväčšoval priestor medzi chudobnými a bohatými. „Našou prioritou je tvrdo pracujúci človek, ktorý rešpektuje pravidlá,“ dodal. Ako zdôraznil, nový program bude v znení „politika s ľudskou tvárou„.

Maďarič predstavil hlavné témy

Podpredseda strany Smer-SD Marek Maďarič predstavil hlavné témy nového programu strany, ktorý by mal byť definitívne hotový v decembri budúceho roka. Za najdôležitejšie, o čo sa musí strana starať, považuje dostatok pracovných miest, zdravotníctvo pre všetkých, či zlepšenie bytovej politiky a boj proti korupcii. Podľa Maďariča téma práce a odmeňovania je jednou zo základných výziev strany. Ekonomický rast, zvyšovanie minimánej mzdy sú dôležité nástroje pre celkový rast platov na Slovensku.

Téma daní a odvodov je jedným z dôležitých bodov programu Smeru-SD. Preto Smer-SD trvá na zvyšovaní daní z majetku, či na zavedení dane z finančných transakcií. Taktiež Smer-SD chce podporovať rozvoj výstavby nájomných bytov, čo podporí mladých, aby sa za prácou nebáli presťahovať. Strana má ambíciu podporovať podnikateľské prostredie aj pomocou výhodných hypoték a záruk. V sociálnej ekonomike chce strana podporovať začínajúce sociálne podniky, poskytnúť im grant, aj výhodnú pôžičku.

Medzi verejnými službami sa strana vo svojom novom programe plánuje zaviazať, že zdravotníctvo by malo v prvom rade liečiť, a nie vykazovať zisk. Chcú, aby zdravotníctvo bolo dostupné pre všetkých občanov. Okrem toho chcú finančne podporovať školstvo, dopravu, aj rozvoj kultúry na Slovensku. Regionálny rozvoj je podľa strany veľmi dôležitý, a preto plánuje pokračovať v rozvoji najmenej rozvinutých krajov.

Strana chce pokračovať aj v boji proti korupcii

Téma tvalej udržateľnosti je ďalšou, ktorú vo svojom programe Smer-SD neobchádza. Strana chce podporovať prechod podnikov na energeticky efektívnejší spôsob výroby. Rozvoj pôdohospodárstva by mal byť postavený na troch pilieroch, a to na potravinovej bezpečnosti, na zdravej výžive a na zamestnanosti na vidieku. Zaistenie bezpečnosti patrí k základným funkciám štátu. Preto strana presadzuje posilnenie hlavných zložiek integrovaného záchranného systému. Strana chce pokračovať aj v boji proti korupcii.

Smer-SD plne uznáva demokraciu ako najvyššiu politickú hodnotu. Preto je pre stranu zásadnou podmienkou fungovania demokratického zriadenia funkčný parlamentný systém. Ako poslednú tému programu Maďarič spomenul tému zahraničnej politiky. Smer-SD je proeurópskou stranou a považuje za strategický a existenčný záujem Slovenska byť v jadre krajín EÚ.

Programová konferencia strany Smer SD
Foto: SITA/Marek Mrviš

Flašíkovej-Beňovej v programe chýba zakotvenie rovnosti žien a mužov

Stranu spoluzakladala a vidí ju ako modernú stranu, ktorú treba po 17 rokoch posunúť vpred. Povedala to vo svojom vystúpení na programovej konferencii Smer-SD Monika Flašíková-Beňová. Nový program, ktorý predstavil Marek Maďarič, je podľa Beňovej málo obšírny. Rozšírila by ho v oblasti sociálnej politiky.Vyjadrila, že ju mrzí, že s programom sa oboznámila až na konferencii. „Viem si predstaviť, že by sme ho rozšírili v oblasti sociálnej politiky. Aby sa nastavili lepšie podmienky pre zamestnávanie cez pracovné agentúry, aby boli chránení takto zamestnávaní ľudia. Máme chrániť práva zamestnancov,“ povedala.

Mali by sme mať zakotvenú aj rovnosť príležitosti,“ dodala. Na margo toho poukázala aj na to, že vo vedení strany na konferencii sedeli iba muži. Beňová víta aj návrat k regionálnym štruktúram. Výjazdové rokovania aj v menej rozvinutých regiónoch sú podľa nej dobrou cestou, ako byť v kontakte aj s voličmi. Podľa nej je dôležité, aby sa viac prezentovali kvalitné návrhy strany.

Robert Fico, líder strany, na vystúpenie reagoval s tým, že v novembri plánuje navštíviť viaceré podniky, univerzity po celom Slovensku. „Musíme sa vrátiť naspäť k voličovi a prestať si myslieť, že osvojíme každého občana v tejto krajine,“ povedal. Dodal, že návrh programu je len začiatok. Do finálnej podoby môžu členovia strany prinášať svoje návrhy ako by mohli sociálni demokrati ponúknuť čo najlepší program svojim voličom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bohuslav SobotkaMarek MaďaričRobert FicoSigmar Gabriel
Firmy a inštitúcie SMER-SD