Od smrti kardinála Korca uplynie rok, pripomenú si ho omšou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kardinál Ján Chryzostom Korec
Kardinál Ján Chryzostom Korec prednáša homíliu v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave, na poslednej rozlúčke so zosnulým biskupom Pavlom Hnilicom. Trnava, 18. október 2006. Foto: SITA/Peter Zimen

BRATISLAVA 22. októbra (WebNoviny.sk) – V Bratislave si v nedeľu večer pripomenú svätou omšou prvé výročie úmrtia kardinála Jána Chryzostoma Korca.

V pondelok uplynie rok od smrti emeritného nitrianskeho biskupa Jána Chryzostoma kardinála Korca. Omša bude o 18:00 v jezuitskom kostole na Františkánskom námestí. Hlavným celebrantom bude bratislavský pomocný biskup Jozef Halko. Po svätej omši sa uskutoční krátka akadémia. Slovom ju bude sprevádzať Martin Kramara. Texty zarecituje Jozef Šimonovic. Marián Gavenda predstaví dve nové vydania diel kardinála: Na ceste do večnosti, Démonizmus našich čias.

V Nitrianskom biskupstve si pripomenú deň Korcovej smrti tiež svätou omšou, ktorá bude 24. októbra o 17:00 v Katedrálnom chráme – Bazilike svätého Emeráma v Nitre, kde sú uložené jeho telesné pozostatky. Hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák. Na konci svätej omše bude krátka pobožnosť pri hrobe otca kardinála v dolnej lodi katedrály.

Kardinál Korec zomrel v Nitre 24. októbra 2015 v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby. Ako emeritný biskup býval Korec až do svojho úmrtia v Nitre. Ján Chryzostom kardinál Korec bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie, ktorému sa dostalo vďaka osobným kvalitám takej cti, že sa stal členom kardinálskeho kolégia. Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Chryzostom KorecKardinál KorecMarián GavendaViliam Judák