Sobotka vystúpil na konferencii Smeru, hovoril o problémoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Programová konferencia strany Smer SD
Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka počas programovej konferencie strany Smer - sociálna demokracia. Bratislava, 22. október 2016.ogramovej konferencie strany Smer - sociálna demokracia. Bratislava, 22. október 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 22. októbra (WebNoviny.sk) – Vyšehradská štvorka (V4) nie je zdrojom problémov v Európe. Snaží sa, aby sa Európa nerozpadla. Vyhlásil to na programovej konferencii Smeru-SD v Bratislave predseda českej vlády Bohuslav Sobotka v reakcii na kritiku V4 kolegami v únii.

V Európe je problémov celý rad. V4 vystupuje maximálne konštruktívne a snaží sa pomôcť, aby sa Európa úplne nerozpadla,“ povedal. V súvislosti s budúcnosťou sociálnej demokracie hovoril o potrebe získať späť politickú dynamiku. Poukázal na rast hnutí, ktoré sú zamerané na ničenie Európy. „Idú proti EÚ,“ poznamenal.

Obrazom: Programová konferencia strany Smer-SD

Ďalej hnutia zamerané na ničenie straníckeho systému. „Vymedzujú sa proti tradičným politickým stranám. Sú to hnutia často orientované populisticky,“ doplnil s tým, že mnohé tieto hnutia ťažia z frustrácie ľudí, z negatívnych dosahov globalizácie. „A sú tu hnutia, ktoré sa živia šírením strachu z migrácie,“ pokračoval Sobotka.

Aby sociálni demokrati vzali populistom vietor z plachiet, podľa Sobotku sa musí sociálna demokracia dôsledne vrátiť k životným pocitom tých, ktorých vždy sociálni demokrati reprezentovali. „K pocitom ľudí zo stredných a nízkopríjmových vrstiev, zamestnancov, malých podnikateľov, seniorov, mladých ľudí,“ vymenoval.

Sociálni demokrati tiež musia podľa českého premiéra reagovať na obavy bežných občanov z budúcnosti. „Obávajú sa zhoršenia bezpečnosti, terorizmu, ale aj postupného zosuvu ich sociálneho statusu. Ľudia sa často boja toho, že ich deti budú vyrastať v horšom svete, že ich deti čaká rastúca neistota,“ vysvetlil Sobotka s tým, že nikto nechce žiť v Európe s perspektívou, že sa bude mať stále horšie. Sociálna demokracia musí podľa neho garantovať ľuďom prosperitu a bezpečnosť a tiež hájiť slobodu a liberálnu demokraciu, „ktorú ohrozujú populisti, oligarchovia a xenofóbovia všetkého druhu„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav Sobotka
Firmy a inštitúcie SMER-SD