Sociálni demokrati chcú zabezpečovať blahobyt a stabilitu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Programová konferencia strany Smer SD
Zľava: Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, predseda vlády SR Robert Fico, predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka a nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel a rakúsky minister kultúry Thomas Drozda počas programovej konferencie strany Smer - sociálna demokracia. Bratislava, 22. október 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 22. októbra (WebNoviny.sk) – Cieľom sociálnych demokratov je zabezpečiť ľuďom blahobyt a stabilitu. Zhodli sa na tom zahraniční hostia na programovej konferencii najsilnejšej vládnej strany Smer-SD, ktorú dnes predseda strany Robert Fico slávnostne otvoril uctením si slovenskej hymny a hymny EÚ.

V prvej časti konferencie vystúpil predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka Sigmar Gabriel. Podľa neho sme v časoch, kedy sa vývoj Európy stáva čoraz viac dôležitejším.

Súťaž má byť na úrovni kvality, a nie na zlých podmienkach

Treba, aby sme sa my, sociálni demokrati, vzájomne dorozumievali,“ povedal. „Národná politika je dôležitá, ale musíme nachádzať spoločné odpovede a riešenia aj na otázky sveta a Európy,“ povedal. I napriek tomu, že nie vždy súhlasí s Robertom Ficom, vždy sa snažia dospieť k rozumným odpovediam.

Podľa neho sociálnodemokratická myšlienka predstavuje spojenie slobody a solidarity. „Každý človek má žiť slobodne, no nesmie to viesť k egoizmu. Musíme brániť túto myšlienku,“ dodal. Podľa neho majú dnes ľudia ťažký život. „Stúpa nezamestnanosť mládeže, dnes sa ľudia boja, že im Európa prihorší,“ povedal s tým, že úlohou sociálnych demokratov je ľuďom v ťažkých chvíľach pomáhať.

Vyjadril myšlienku, s ktorou súhlasil aj rakúsky minister kultúry Thomas Drozda, že krajiny musia rozvíjať svoju infraštruktúru, dopravu, ale aj digitalizáciu. To je cieľom hospodárstva. Drozd zdôraznil, že je za mobilitu, za voľný pohyb osôb. „Som však proti tomu, či to, že niekto dostane zákazku, bude závisieť od toho, koľko odvodov sa platí v danej krajine a aké nízke sú platy. Súťaž má byť na úrovni kvality, a nie na zlých podmienkach,“ dodal.

Obrazom: Programová konferencia strany Smer-SD

Je nevyhnutné posilniť dôveru v Európu

Zahraniční hostia sa zhodli na tom, že Európa musí byť jednotná i navonok, že potrebuje jednotnú bezpečnostnú a zahraničnú politiku. Drozda zdôraznil, že je nevyhnutné posilniť dôveru v Európu. Dôležité je poskytovať určitú perspektívu pre ľudí.

Musíme dosiahnuť stabilné príjmy a zamestnanosť,“ povedal. Nazdáva sa, že potrebujeme spoločnú Európu. Dôležité je udržať ekonomický rast, mať vyššie príjmy pre ľudí a hovoril aj o progresívnej inovatívnej ekonomike. „Iba tak dokážeme náš kontinent popohnať vpred,“ vyhlásil. Dôležitá je podľa neho aj spolupráca európskych sociálnych demokratov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert FicoSigmar Gabriel
Firmy a inštitúcie SMER-SD