KDH pripravuje programový dokument s názvom Nový november

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alojz Hlina
Nový predseda KDH Alojz Hlina počas brífingu po zvolení v rámci 24. snemu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v Kultúrnom dome A. Hlinku. Ružomberok, 11. jún 2016. Foto: SITA/Radovan Pavlík

POPRAD 22. októbra (WebNoviny.sk) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) pripravuje akčný programový dokument s názvom Nový november, predstavený bude v Bratislave v predvečer výročia revolúcie, a to 16. novembra. V tej súvislosti plánuje zorganizovať aj osem krajských konferencií.

Podnety, ktoré zozbierame, a programové zásady a priority budú presne vystihovať presne to, čo sme, akou stranou chceme byť, a teda stranou, ktorá má svoje miesto na politickej scéne, ten dokument to bude jasne dokazovať,“ povedal predseda KDH Alojz Hlina pre médiá počas tlačovej konferencie v Poprade, kde sa koná rokovanie celoslovenskej rady

Dokument sa bude zameriavať na ľudí a na ich najbežnejšie potreby

Najsilnejším akcentom pripravovaného programu je podľa podpredsedu KDH Milana Majerského práve to, že strana je kresťanskou a konzervatívnou politickou stranou so silným sociálnym cítením. Aj preto sa dokument bude zameriavať na ľudí a na ich najbežnejšie každodenné potreby.

Bude sa venovať tým najslabším ľuďom, ktorí potrebujú pomoc štátu, inštitúcií,“ vysvetlil. Podľa Hlinu bude forma pripraveného dokumentu aj atraktívnejšia, obsahuje podľa neho veľmi dobré návrhy. „Je to komplexný materiál a bude tam veľa vecí, ktoré ľuďom tejto krajiny pomôžu,“ dodal so slovami, že súbor opatrení by mohol u ľudí vyvolať záujem. Napríklad, zatiaľ neoficiálne sa hovorí o skoršom odchode do dôchodku pre ženy, či o možnosti zamestnaných detí darovať dve percentá z daní svojim rodičom, ako aj o zvýšení príspevkov na deti pracujúcich rodičov.

Rada sa zaoberala aj prípravou volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré sa budú konať zhruba o rok. Podpredseda strany Pavol Zajac v tejto súvislosti pripomenul že KDH je proti zrušeniu dvojkolovej voľby predsedov VÚC, ako to podľa jeho slov zamýšľajú niektoré parlamentné strany. „Sme presvedčení o tom, že dvojkolová voľba zabezpečuje zvolenému kandidátovi legitimitu, to znamená, že musí dostať hlasy nadpolovičnej väčšiny voličov,“ uviedol Zajac, podľa ktorého má dvojkolová voľba zabrániť aj tomu, aby za predsedu VÚC boli zvolení „extrémisti alebo poloblázni„. Rovnako má zabrániť aj špeciálnym kandidátom, ktorí bývajú podľa Zajaca mnohokrát nasadení preto, aby odobrali hlasy niektorým protikandidátom.

Vyzývajú na zrušenie Mečiarových amnestií

Rada KDH v Poprade zároveň prijala uznesenie týkajúce sa takzvaných Mečiarových amnestií. „Rada KDH dnes po siedmykrát vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby schválili ústavný zákon o zrušení takzvaných Mečiarových amnestií z roku 1998. Keďže je dôvodné podozrenie, že na únose Michala Kováča mladšieho, syna bývalého prezidenta Michala Kováča, sa podieľali štátne orgány, považujeme za potrebné túto skutočnosť vyšetriť,“ povedala členka predsedníctva KDH Eva Greyová.

V tejto súvislosti hovorila aj o vyšetrení predpokladanej politickej vraždy Róberta Remiáša. „Považujeme za potrebné, aby sa Slovensko postavilo k tejto situácii, a aby sa tieto skutky objasnili, aby takzvané Mečiarove amnestie nebránili vyšetreniu týchto skutkov a potrestaniu páchateľov,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaPavol Zajac
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie