Poslanci by mali rozhodnúť o novom rokovacom poriadku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NR SR
Pohľad do rokovacej sály NR SR počas rokovania 9. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 6. september 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 24. októbra (WebNoviny.sk) – Diskusiou o návrhu zákona o rokovacom poriadku, ktorý je v druhom čítaní, pokračujú poslanci Národnej rady siedmy deň desiatej schôdze parlamentu v utorok ráno o deviatej hodine. Hlasovať budú o prerokovaných návrhoch z dielne rezortu spravodlivosti, ako aj o zákonoch predložených ministerstvom životného prostredia.

Po tom, čo v piatok Gábor Gál (Most-Híd) predstavil pozmeňovací návrh rokovacieho poriadku, opozícia spustila ostrú kritiku. Zákon podľa nej nerieši skutočné problémy a kauzy, ktoré trápia Slovensko. Zhodli sa na tom opozičníci. Iniciátor zmien v rokovacom poriadku predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v rozprave nevystúpil.

Časový limit na vystúpenie

Zmeny podľa opozičných poslancov prichádzajú neskoro a novým rokovacím poriadkom sa správanie poslancov nijako nezmení. Najväčšia kritika sa zniesla na pozmeňovací návrh, podľa ktorého by mali mať neobmedzený rečnícky čas predseda NR SR, predseda vlády a prezident. Podpredsedovia parlamentu a členovia vlády majú mať obmedzený čas, a to na 20 minút. Avšak, v prípade odvolávania člena vlády, bude môcť minister alebo premiér vystúpiť bez obmedzenia.

Oproti pôvodnému návrhu zákona poslanci teraz navrhujú možnosť vystúpiť v rozprave dvakrát, a to prihlásením sa písomne pred začatím rozpravy, ako aj ústne počas nej. Ak sa poslanec prihlási písomne, rečnícky čas je najviac 30 minút. Ak sa poslanec prihlási ústne, má nárok na 10 minút.

Predkladatelia navrhujú kompetenciu predsedajúceho vykázať poslanca, ktorý prekročil hranice slušnosti v pléne zo sály po tom, ako na upovedomenie neposlúchne dvakrát. Ak však odmietne sálu opustiť, predsedajúci môže schôdzu prerušiť. Zákaz používania transparentov či vyhotovovania videí na mobilný telefón však koaličný pozmeňovací návrh zachováva.

Návrh zákona o odpadoch

Opozícia predložila tiež pozmeňujúci návrh, ktorý na ústavnoprávnom výbore predložil poslanec za SaS Ondrej Dostál. V pléne ho predstavila Natália Blahová (SaS). Ich návrhy však koaličných poslancov zatiaľ neoslovili. O pozmeňovacích návrhoch a o samotnom zákone by mali poslanci hlasovať v utorok.

Okrem toho majú rozhodnúť o schválení návrhu zákona o odpadoch. Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť odstránenie nedostatočnej transpozície smernice Európskeho parlamentu a Rady o odpade a zrušení určitých smerníc.

Zákonodarcovia budú hlasovať aj o návrhu vodného zákona. Hlavným dôvodom jeho predloženia je transpozícia prílohy 1 smernice Európskeho parlamentu a Rady z 12. augusta 2013, ktorou sa menia smernice, pokiaľ ide o prioritné látky v oblasti vodnej politiky, do právneho poriadku Slovenskej republiky.

Taktiež poslanci budú hlasovať o balíčku vládnych zákonov z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Poslanci by mali prerokovať aj opozičné návrhy zákonov, ktoré sú na programe aktuálnej schôdze.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoGábor GálNatália BlahováOndrej Dostál
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky