Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal voči Dankovi konanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Predseda strany SNS Andrej Danko počas tlačovej besedy strany SNS na tému: Dianie v koalícii a postoj SNS. Bratislava, 23. august 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 25. októbra (WebNoviny.sk) – Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie voči niektorým poslancom Národnej rady SR, medzi nimi aj voči predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS). Kým väčšina poslancov na svoje pochybenie výbor sama upozornila, na Danka upozornili médiá. Teraz ich čaká vysvetľovanie podozrenia z možného porušenia zákona o konflikte záujmov.

Výbor začal konania voči Andrejovi Dankovi, Štefanovi Zelníkovi, Tiborovi Jančulovi z SNS, Stanislavovi Kubánkovi, Petrovi Šucovi za Smer-SD a Eugenovi Jurzycovi z SaS.

Národniari poskytli strane pôžičku

Trojica národniarov je predmetom konania výboru z dôvodu, že poskytli strane SNS pred parlamentnými voľbami pôžičku. Kým poslanci Zelník a Jančula výbor upozornili, že to v majetkovom priznaní neuviedli, na Danka upozornili médiá. „Pri kontrole oznámení verejných funkcionárov bolo zistené, že predmetné pohľadávky v oznámeniach skutočne nie sú uvedené,“ uviedol Poliačik.

Dodal, že podľa zákona musí verejný funkcionár v oznámení uviesť svoje majetkové pomery, ktorými sú podľa zákona aj ‚vlastníctvo majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty, ktorej menovitá hodnota presahuje 35-násobok minimálnej mzdy‘. Predseda parlamentného výboru Martin Poliačik pripomenul, že tá bola minulý rok 380 eur. Jej 35-násobok predstavuje podľa neho 13 300 eur.

„Každý verejný funkcionár, ktorý mal minimálne v uvedenej výške napríklad úspory, hotovosť, podiel v obchodnej spoločnosti a podobne, bol povinný to uviesť. Ak sa tak nestalo a výbor má túto informáciu, môže začať konanie,“ vysvetlil Poliačik. Povedal, že poslanci SNS tak však neurobili. Podľa podpredsedu výboru Juraja Blanára (Smer-SD) poslanci, ktorí sa na výbor obrátili, si situáciu uvedomujú.

Jurzyca nemal pozastavenú činnosť

Podľa poslankyne za SNS Magdalény Kuciaňovej v prípade Jančulu nemusí ísť o porušenie zákona. Poliačik pripúšťa, že výbor môže zistiť, že pohľadávka nespĺňa podmienky, aby bol udelený trest. „Ale samotná informácia spĺňa podmienky, aby bolo konanie začaté,“ uzavrel.

Šuca a Jurzyca nemali pozastavenú živnosť, na čo výbor upozornili s tým, že na pozastavenie zabudli. Voči Kubánkovi výbor začal celkom až deväť konaní, keďže vo viacerých rokoch nemal pozastavenú živnosť a bol aj konateľom v obchodnej spoločnosti.

Hoci nato výbor sám upozornil, predseda výboru Martin Poliačik z SaS povedal, že mu hrozí celková pokuta približne stotisíc eur. V prípade ak výbor rozhodne, že Kubánek zákon porušil, strata poslaneckého mandátu mu nehrozí, keďže konania prebiehajú v jednom čase a výbor ich neberie ako opakované.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoMartin Poliačik
Firmy a inštitúcie SNS Slovenská národná strana