Kaliňák sľúbil výboru dokumenty súvisiace s B.A.Haus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák
Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 26. októbra (WebNoviny.sk) – Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) poskytne potrebné dokumenty, ktoré súvisia s kúpou akcií firmy B.A.Haus, parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Povedal to na výbore jeho predseda Martin Poliačik (SaS), ktorý s Kaliňákom v danej veci komunikoval.

Požadované dokumenty dodatočným listom

Kaliňákovi hrozí pokuta vo výške troch mesačných platov, lebo vo svojich majetkových priznaniach neuviedol pohľadávku voči firme B.A. Haus, v ktorej kúpil podiel od podnikateľa Ladislava Bašternáka, vyšetrovaného z daňových podvodov.

„Kontaktoval ma sám Robert Kaliňák a zaujímal sa, aké dáta výbor potrebuje k tomu, aby konania ukončil,“ povedal Poliačik na rokovaní. Kaliňák podľa podpredsedu výboru Juraja Blanára (Smer-SD) pošle požadované dokumenty dodatočným listom. „Dôležité je, že minister je aktívny a má záujem komunikovať,“ dodal.

Poliačik už na minulotýždňovom výbore oznámil, že výbor požiadal Národnú kriminálnu agentúru (NaKA) o doručenie podkladov, aby mohol výbor konať voči Kaliňákovi. NaKA minulý týždeň výbor informovala, že účtovné doklady neposkytne z dôvodu, že ide o živý spis.

Časť konaní v septembri zastavili

Výbor v septembri zastavil časť konaní voči ministrovi. Išlo o konania o pol miliónovom úvere, ktorý minister Kaliňák využil na kúpu akcií spoločnosti B.A.Haus od podnikateľa Ladislava Bašternáka. Kaliňák sa vyjadril, že 500-tisíc eur bola suma, akú mu banka poskytla ako povolené prečerpanie osobného účtu.

„Výbor skonštatoval, že ak má niekto hoci aj polmiliónové prečerpanie na účte, tak to nie je niečo, čo by mal dokladovať v majetkovom priznaní, a tak boli všetky tri konania voči pánovi ministrovi zastavené,“ povedal v septembri predseda Poliačik.

Čo sa týka jeho vzťahu s B.A.Haus, výbor už dvakrát žiadal od právnika Mareka Turčana zo spoločnosti B.A.Haus dokumenty potrebné k vyriešeniu prípadu. „V prípade, že ich nemajú, lebo ich poskytli orgánom činných v trestnom konaní, tak si ich vyžiadame od nich,“ dodal vtedy Poliačik

Kúpil 17 akcií spoločnosti B.A.Haus, hodnota každej bola 332 eur

Z vyjadrenia ministra Kaliňáka, ktoré poslal výboru, vyplýva, že kúpil 17 akcií spoločnosti B.A.Haus, pričom hodnota každej bola 332 eur. Podľa neho však nebol povinný akcie uviesť v majetkovom priznaní. V odôvodnení dodal, že „kúpou akcií prevzal aj pohľadávky“.

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcii začal 16. júna tri konania na ochranu verejného záujmu voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Podnety sa týkajú nepriznania pôžičiek a nákupov podielov s pohľadávkami vo firmách spájaných s podnikateľom Ladislavom Bašternákom v rokoch 2013, 2014 a 2015.

Pre chýbajúce údaje v oznámení o majetkových pomeroch verejných funkcionárov podnet na výbor podali poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ladislav BašternákĽubomír GalkoMartin PoliačikRobert KaliňákVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky