V Tatrách otvoria zimnú sezónu, nebude chýbať ľadový dóm

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vysoké Tatry
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 26. októbra (WebNoviny.sk) – Oficiálne otvorenie zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách sa tento rok uskutoční 25. novembra, keď na Hrebienku po štvrtý raz pre verejnosť otvoria Tatranský ľadový dóm.

„Ľadová bazilika bude aj tento rok nevšedne krásnou atraktivitou Vysokých Tatier, pričom už teraz môžeme prezradiť, že nosnou témou majestátneho diela, ktorého výstavba sa začne 2. novembra, a na ktorej bude pracovať 15 sochárov a ich pomocníkov, bude spišská gotika,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Andrea Žigová. Práve v období začiatku zimnej sezónnej uzávery turistických chodníkov, ktorá pripadá na 1. novembra, v Tatrách už tradične vrcholia prípravy na nadchádzajúcu zimnú sezónu.

Obrazom: Tatranský ľadový dóm

Turistické chodníky oficiálne uzavrú

Nadchádzajúci predĺžený prázdninový víkend sa bude vo Vysokých Tatrách niesť v znamení oficiálneho uzatvárania turistických chodníkov. „Prichádzajúci víkend je nielen očakávaným prázdninovým časom pre všetky školopovinné deti, ale aj poslednou možnosťou užiť si pohyb vo vysokohorskom teréne pred zimnou sezónnou uzáverou turistických chodníkov, ktorá sa oficiálne začína 1. novembra a potrvá až do 15. júna,“ uviedla Žigová. Zariadenia vo Vysokých Tatrách práve počas tohto víkendu podľa jej slov pripravili viaceré halloweenske programy.

Prichádzajúce uzavretie turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách síce ukončí oficiálne letnú turistickú sezónu, no podľa Žigovej nepredstavuje komplexný zákaz pohybu v Tatrách. „Aj v nadchádzajúcich mesiacoch je možné si naďalej vychutnať výstup napríklad na obľúbené celoročne otvorené vysokohorské chaty, ktoré s výnimkou Chaty pod Rysmi budú aj ďalej poskytovať zaslúžený oddych a odmenu všetkým, ktorí sa rozhodnú aktívne tráviť čas v kráse a majestátnosti Vysokých Tatier,“ doplnila výkonná riaditeľka miestnej OOCR.

Turisti musia počítať s údržbou lanoviek

Pripomenula však, aby turisti pri prechádzkach a túrach v Tatrách nezabúdali na kvalitnú obuv a teplé oblečenie, vždy zvážili svoje fyzické možnosti a vzali do úvahy aktuálnu predpoveď počasia.

„V rámci tohto ročného obdobia by turisti prichádzajúci do Tatier nemali zároveň zabúdať na to, že v novembri sa postupne realizujú jesenné technické údržby na lanovkách, ktorých realizácia je nutná pri príprave na zimnú sezónu. Je preto je vhodné si pri plánovaní využitia služieb lanoviek zistiť, či v danom termíne a lokalite premávajú,“ upozornila Žigová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia