Zákon upraví podmienky voľby kandidátov na ústavných sudcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súdy
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 26. októbra (WebNoviny.sk) – S cieľom zvýšiť transparentnosť procesu výberu kandidátov na ústavných sudcov schválili dnes poslanci NR SR aj pozmeňovací návrh k zákonu o rokovacom poriadku, ktorý predložil poslanec za Most-Híd Peter Kresák.

Vzhľadom na diskusiu o požadovaných nárokoch na kvalitu kandidátov návrh spresňuje proces prerokúvania návrhov na kandidátov na sudcov ústavného súdu na ústavnoprávnom výbore parlamentu, spresňuje písomné podklady, ktoré musia kandidáti predložiť a tiež zabezpečuje účasť verejnosti na tomto procese.

V schválenom zákone sa uvádza, že voľbu kandidáta na ústavného sudcu vyhlasuje predseda Národnej rady SR, ktorý uvedie povinnosti, ktoré musí kandidát splniť. Ústavnoprávny výbor prerokuje návrhy na verejnej schôdzi, na ktorej môžu kandidáti vystúpiť bez účasti ostatných kandidátov. Kandidátov podľa zákona na výbor pozýva predseda výboru. Po skončení rozpravy ústavnoprávny výbor rozhodne o tom, či kandidáti spĺňajú podmienky uvedené v ústave vyžadované pre výkon funkcie sudcu ústavného súdu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Kresák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyÚstavný súd SR