Parlament musí byť príkladom pre správanie ľudí, tvrdí Danko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Danko
Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko počas 22. snemu SNS. Tomášov, 12. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 26. októbra (WebNoviny.sk) – Je veľkou udalosťou, že parlament schválil nový rokovací poriadok. Povedal to iniciátor novely zákona o rokovacom poriadku, predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) na tlačovej besede po hlasovaní Národnej rady SR.

Ako zdôraznil, ak nebude fungovať Národná rada Slovenskej republiky, nebude fungovať ani spoločnosť.

V pléne je jediným argumentom slovo

Som zodpovedný aj za to, že národná rada musí byť tou vzorovou inštitúciou, ktorá bude príkladom pre žitie ľudí, pre správanie sa ľudí k sebe a inštitúciou, ktorá rieši problémy ľudí,“ povedal Danko.

Danko dodal, že si stojí za tým, že zmeny rokovacieho poriadku boli potrebné a poďakoval tým, ktorí pri zmenách pomáhali. V tej súvislosti poukázal na správanie sa poslanca Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) krátkymi zostrihanými videami, v ktorých sa Matovič vulgárne vyjadruje. „Bolo treba zmeniť rokovací poriadok, aby sa do parlamentu vrátila elementárna slušnosť,“ povedal.

Hoci zákonom prešiel zákaz používania transparentov v pléne, šéf NR SR vysvetlil, že poslanci ich môžu využívať na tlačových konferenciách. V pléne je podľa neho jediným argumentom slovo.

Danko sa o svoju stoličku neobáva

Zdôraznil, že do zmien zakomponovali aj opozičný návrh, a tým je, že môžu poslanci vystúpiť v rozprave nie raz, ale dvakrát. Maximálny rečnícky čas poslancov podľa neho má robiť poriadok s poslancami, ktorí vo svojich vystúpeniach osobne urážali svojich kolegov. „Verím, že poslanci budú kvitovať, že časové obmedzenie rečníckeho času sa vzťahuje aj na ministrov, že poslanci budú môcť vystúpiť dvakrát a že NR SR začne riešiť problémy ľudí,“ dodal.

Danko vyzdvihol, že budú môcť v pléne vystúpiť aj europoslanci. „Sme jeden z prvých štátov, ktorý bude môcť vypočuť aj europoslancov,“ povedal. Ako povedal, neobáva sa, ak sa opozícia obráti na ústavný súd s tým, že je nový rokovací poriadok protiústavný. „Môžu využiť svoje zákonné právo,“ povedal a dodal, že sa neobáva o svoju stoličku. „Mám čisté svedomie v tom, ako sme zákon schvaľovali,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Danko
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky