Opozícii chcú zalepiť ústa, obráti sa na Kisku a ústavný súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Opozicia
Opozičným poslancom sa nepáči novela zákona o rokovacom poriadku. Foto: ilustračné, SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 26. októbra (WebNoviny.sk) – Opozícia vyzve prezidenta SR Andreja Kisku, aby nepodpísal novelu rokovacieho poriadku. Zároveň sa obráti na ústavný súd.

Ak by prezident SR novelu nepodpísal, bude sa ňou musieť parlament zaoberať opäť. Za jej schválenie následne bude musieť hlasovať najmenej 76 zákonodarcov.

Z parlamentu chcú hlasovací automat

Ako povedala na tlačovej besede predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, predsedajúci schôdze budú musieť buď ignorovať vymáhanie rokovacieho poriadku, ktorý označila za tvrdý zákon, alebo ak budú vymáhať jeho dodržiavanie, staneme sa podľa nej prepadliskom demokracie.

Koaliční poslanci schválili podľa Veroniky Remišovej (OĽaNO) zákon, ktorý je určený, aby opozícii zalepil ústa. „Chcú mať z parlamentu len hlasovací automat,“ zdôraznila. Remišová si mieni do sály ďalej nosiť vizuálne pomôcky. Avizovala, že ak opoziční poslanci dostanú pokuty za donesenie vizuálnych pomôcok do rokovacej sály, obrátia sa na Európsky súd pre ľudské práva. Je presvedčená, že tam pokutovaní poslanci uspejú, pretože Európsky súd pre ľudské práva sa už raz podobnou témou v prípade Maďarska zaoberal.

Matovič pokutu v živote nezaplatí

Predseda OĽaNO Igor Matovič avizoval, že naďalej bude používať pri svojich vystúpeniach vizuálne pomôcky. „Prečo by som nedoniesol graf, ako málo detí sa rodí na Slovensku,“ povedal. Zároveň pripustil, že asi mu neumožnia použiť monitor. „Ak si predseda parlamentu Andrej Danko myslí, že ma zastraší inkvizičným výborom a pokutami mi zoberie slobodu, tak nezoberie. Ja pochopím každého poslanca, ak bude tento zákon rešpektovať. Ale ja pokutu v živote nezaplatím,“ vyhlásil.

Parlament schválil novelu zákona o rokovacom poriadku, ktorú ešte v lete inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Poslanci novelu podporili 79 hlasmi. Medzi schválenými zmenami je zachovanie neobmedzeného rečníckeho času prezidentovi, predsedovi vlády a predsedovi parlamentu. Podpredsedovia parlamentu a členovia vlády majú mať obmedzený čas, a to na 20 minút. Ale v prípade odvolávania člena vlády bude môcť minister vystúpiť bez obmedzenia. Poslanci viac tiež nebudú môcť v rokovacej sále Národnej rady SR používať transparenty ani vyhotovovať videá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoIgor MatovičNatália Blahová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky