Exriaditeľku daniarov odsúdili na 40-mesačný trest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súdy
Foto: ilustračné, Thinkstock

BANSKÁ BYSTRICA 28. októbra (WebNoviny.sk) – Trest 40 mesiacov odňatia slobody nepodmienečne a desaťtisíc eur peňažný trest vymeral senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici bývalej riaditeľke Daňového úradu vo Veľkom Mederi inžinierke Zite B.

Uznal ju za vinnú zo zločinov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a neodvedenia dane a poistného. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor i obžalovaná sa vyjadria v zákonnej lehote.

Trest považuje za prísny

Bývalá riaditeľka priznala vinu už v prvý deň druhého procesu v kauze skupiny Jána Z., stíhanej za podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Preto očakávala podmienečný trest a po vyhlásení verdiktu to potvrdila i jej obhajkyňa. Tá uložený trest označila za prísny a chce sa odvolať.

Podľa predsedu senátu však podmienečný trest v žiadnom prípade neprichádzal do úvahy. Bol by podstatne vyšší, keby sa exriaditeľka nebola k trestnej činnosti priznala v plnom rozsahu obžaloby a niektorí obžalovaní z prvého procesu neboli dostali tresty do šesť rokov na základe dohody s prokurátorom. Sudca tiež poukázal na to, že Zita B. ako riaditeľka štátnej inštitúcie mala chrániť záujmy štátu a nie podieľať sa na trestnej činnosti, ktorou obžalovaní ťažili zo štátnych peňazí neoprávneným uplatňovaním nadmerných odpočtov DPH.

So Zitou B. sa na lavici obžalovaných ocitol aj Ján Z. z Bratislavy, považovaný za vedúcu osobnosť celej skupiny. Ten však vinu poprel a senát musí vykonať rozsiahle dokazovanie vrátane vypočutia chránených svedkov. Pojednávanie s ním senát odročil.

Prijala aj úplatky od Sergeja Salmanova

Prvé hlavné pojednávanie so skupinou Jána Z. sa uskutočnilo v roku 2013. Z dvanástich obžalovaných šesť priznalo vinu a dohodli sa s prokurátorom na treste, ostatných senát odsúdil po rozsiahlom dokazovaní. Záujem o dohodu prejavil vtedy i Ján Z., zakladateľ skupiny. Súd vzhľadom na jeho predošlé odsúdenie to vyčlenil na samostatné konanie.

Skupina Jána Z. operovala na území Slovenska, najmä Bratislavského kraja, ale aj v zahraničí. Komplicov mali v Čechách, Maďarsku a inde. Jej členovia aj s pomocou tzv. bielych koní uskutočňovali fiktívne obchody, ktorých jediným cieľom bolo uplatnenie si nároku na nadmerný odpočet DPH. Dokopy si uplatnili nárok na nadmerný odpočet DPH za približne 4,5 milióna eur, vyplatených bolo viac ako deväťstotisíc eur.

Obchodným artiklom bola najmä tzv. webkarta, ktorou sa odberateľ mohol dostať do ináč neprístupných internetových domén. Fiktívnym obchodným artiklom boli aj kalendáre Space For Fashion 2010. Podľa súdu aktivity celej skupiny boli vysoko sofistikovanou trestnou činnosťou. Celé to malo budiť dojem, že ide o reálne obchody, ktoré sprevádzali i marketingové aktivity „mozgu skupiny“ Tomáša Barčáka.

Exriaditeľka Daňového úradu vo Veľkom Mederi je známa aj tým, že od podnikateľa Sergeja Salmanova prijala úplatky 40-tisíc slovenských korún (1 327 eur). Za to mala zabezpečiť bezproblémové vyplatenie uplatnených nadmerných odpočtov DPH pre ich tri rodinné firmy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia