Fico: Inovácie sú dôležité aj pre dunajský región

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico: Inovácie sú dôležité aj pre dunajský región
Zľava: Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič a predseda vlády SR Robert Fico počas otvorenia konferencie Voda, vedomosť a inovácia v Dunajskej stratégii, ktorá sa uskutočňuje v rámci 5. výročného fóra Stratégie EÚ pre dunajský región. Bratislava, 3. november 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 3. novembra (WebNoviny.sk) – Dunaj bol riekou, ktorá bola symbolom slobody, dnes je riekou, ktorá spája a je symbolom spolupráce. Uviedol to premiér Robert Fico vo svojom príhovore, ktorým otvoril v budove SND 5. výročné fórum Stratégie EÚ pre Dunajský región. Povodie Dunaja je tak podľa premiéra prirodzeným prostredím, kde štáty môžu zdieľať svoje skúsenosti. Vytvára sa podľa neho aj priestor spolupráce pre staršie, novšie aj potenciálne členské krajiny EÚ.

Ako Fico ďalej uviedol, dôležitou sa stala podpora inovácií, ktorá je prioritou vo všetkých relevantných programoch. „Keď sme sa pripravovali na tohtoročné výročné fórum a rozmýšľali sme nad tým, akým témam sa v rámci diskusií venovať, dospeli sme k názoru, že najvhodnejšie bude zamerať sa na tie oblasti, v ktorých vieme poskytnúť istú pridanú hodnotu a prostredníctvom ktorých vieme byť príkladom a motiváciou pre ostatné krajiny dunajského regiónu. Podpora inovácií sa preto stala prioritou vo všetkých relevantných operačných programoch, či už na národnej alebo na nadnárodnej úrovni,“ povedal v príhovore premiér.

Podľa slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča „Dunaj nekončí tam, kde EÚ.“ Myslí si, že makroregionálna stratégia pre Dunaj je silnou európskou pridanou hodnotou pre všetkých 14 zúčastnených krajín. Eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics doplnil, že vzdelávanie a veda zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore krajín v dunajskom regióne, pretože je potrebné prilákať a udržať najlepšie talenty tu v regióne. To je podľa neho predpokladom pre trvalý hospodársky rast, vytváranie pracovných miest a sociálny rozvoj.

Dvojdňové fórum organizuje Úrad vlády Slovenskej republiky spoločne s Európskou komisiou. Dunajská stratégia predstavuje politický nástroj regionálnej politiky EÚ, ktorého cieľom je koncentrovať úsilie partnerských štátov na riešenie spoločných problémov regiónu. Implementácia dunajskej stratégie je založená na práci v rámci 11 prioritných oblastí, ktoré sú koordinované dvojicou krajín. Slovensko koordinuje prioritnú oblasť 4 (ochrana vôd) s Maďarskom a prioritnú oblasť 7 (vedomostná spoločnosť) so Srbskom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Maroš ŠefčovičRobert FicoTibor Navrácsics