Andrej Danko dostal v Arménsku vysoké štátne vyznamenanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko počas 22. snemu SNS. Tomášov, 12. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

JEREVAN/BRATISLAVA 3. novembra (WebNoviny.sk) – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) dostal na prvom oficiálnom stretnutí na pôde arménskeho Národného zhromaždenia od predsedu arménskeho parlamentu Galusta Sahakjana vysoké štátne vyznamenanie. Danko a jeho delegácia si zároveň dnes v Jerevane uctili pamiatku obetí arménskej genocídy.

Podľa Sahakjana v posledných rokoch chýbala spolupráca arménskeho i slovenského parlamentu. „Oceňujem, že vôbec prvýkrát prišla delegácia slovenského parlamentu na našu pôdu,“ uviedol Sahakjan s tým, že si taktiež váži uznanie arménskej genocídy Národnou radou SR. „Veľa pre nás tento postoj znamená,“ podotkol.

Danko vyslovil Sahakjanovi sústrasť v súvislosti s arménskou genocídou, ktorou sa označuje hromadné vyvraždenie 1,5 milióna Arménov jednotkami osmanských Turkov v rokoch 1915-1916. Proti termínu genocída Turecko rozhodne namieta a aj uvedený počet obetí pokladá za prehnaný. Danko položil k Pamätníku obetí arménskej genocídy kvety. Navštívil aj Múzeum arménskej genocídy.

Keď vidíte to množstvo bolesti a krutosti, tak nikto na Slovensku sa nezamyslí, či ju (genocídu) treba, alebo netreba uznávať,“ povedal Danko, podľa ktorého treba odsúdiť akúkoľvek genocídu, či už sa diala v Afrike, počas druhej svetovej vojny, alebo v Arménsku. Pripomenul, že NRSR v roku 2004 prijala uznesenie, ktorým uznala genocídu Arménov. Tento čin označil parlament za zločin proti ľudskosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Danko