Čistý deň má prísť o akreditáciu čím skôr, tlačí OĽANO-NOVA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Čistý deň
Pohľad na budovu Resocializačného strediska Čistý deň v Galante. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 4. novembra (WebNoviny.sk) – Predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Erika Jurinová a členka tohto výboru Anna Verešová (obe za OĽaNO-NOVA) vyzývajú ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera, aby čím skôr rozhodol o odobratí akreditácie pre resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante. Ako agentúru SITA informoval hovorca hnutia OĽaNO-NOVA Dano Mitas, poslankyne sa totiž obávajú, že je v niekoho osobnom záujme zmeniť toto stanovisko akreditačnej komisie.

„Nepoznám dôvody, ktoré viedli k opätovnému rokovaniu a prehodnoteniu predchádzajúceho rozhodnutia, ale kladiem si otázku, prečo akreditačná komisia opäť (pozn. red. v stredu 2. novembra) zasadala v tejto veci,” uviedla v tlačovej správe Jurinová. Poslankyňa sa tiež pýta, prečo ešte na konci októbra ministerstvo podpisovalo so zariadením Čistý deň zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov na výkon výchovných opatrení. Ministerstvo práce podľa nej hrá príliš priehľadne hru v prospech zariadenia. „Loptička je teraz na strane ministra Jána Richtera,“ dodala Jurinová.

Podľa poslankýň nastavený systém pomoci deťom deti v skutočnosti nechráni, ale umožňuje im ešte viac ubližovať. Navrhujú preto systém zmeniť, klásť veľký dôraz na výber vhodných kolíznych opatrovníkov, ktorých je málo na množstvo detí, ktoré sa v systéme sociálnoprávnej ochrany nachádzajú. „A nesmieme zabúdať, že na Slovensku sa dlhodobo zľahčovali a nevykonávali preventívne opatrenia,“ dodali poslankyne.

Akreditačná komisia ešte nerozhodla

Podľa informácií, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca rezortu práce Michal Stuška, nie je pravdou, že akreditačná komisia o niečom na svojom zasadnutí v stredu rozhodla. Nie je pravdou ani to, že ministerstvo musí do polovice novembra rozhodnúť, či resocializačnému zariadeniu Čistý deň ponechá alebo odoberie akreditáciu.

„Akreditačná komisia bola na riadnom zasadnutí štandardne informovaná o stave veci, podobne ako v ďalších 21 bodoch programu rokovania,“ uviedol Stuška. Ide o štandardný postup, počas ktorého sa vedie konanie o zrušení akreditácie. Keďže sa momentálne v rámci správneho konania vykonávajú dôkazy, žiadne bližšie informácie nemôže ministerstvo o priebehu správneho konania zverejňovať. Až po skončení procesu dokazovania môže ministerstvo v tejto veci rozhodnúť prvostupňovo, potom až samotný minister rozhodne o veci v druhom stupni.

„Úprimne nerozumieme pokračujúcim dezinformáciám opozičných poslankýň, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR jednoznačne musí konať výhradne v súlade so zákonom o správnom konaní. O týchto oficiálnych procesoch pritom transparentne a priebežne informujeme média aj verejnosť,“ uvádza sa v stanovisku rezortu práce k dnešným vyjadreniam poslankýň Jurinovej a Verešovej. Podľa ministerstva poslankyne túto tému hrubo politizujú.

„Akreditačná komisia sa uzniesla na odporúčaní odňať akreditáciu už 14. septembra,“ vysvetľuje rezort práce. Prípad vyšetruje aj polícia. „Zároveň o jednotlivých klientoch zariadenia naďalej rozhodujú príslušné súdy, pričom v časti prípadov rozhodli o premiestnení klientov do iných zariadení, v časti o ich zotrvaní v zariadení Čistý deň,“ uvádza ministerstvo.

Komisiu ustanovil minister Richter

Dodáva tiež, že prípad je mimoriadne zložitý, pretože v niektorých prípadoch podala prokuratúra odvolanie, čo celý proces komplikuje. „Zodpovedné rozhodovanie ministerstva musí totiž, na rozdiel od krokov a vyjadrení časti opozície, vychádzať zo spoľahlivo zisteného stavu veci a zákonnosti,“ píše sa v stanovisku rezortu práce.

O rozklade resocializačného zariadenia môže minister rozhodnúť až v konečnej fáze v zmysle správneho konania, ktoré sa začalo 13. októbra, na základe návrhu ním ustanovenej osobitnej komisie a proti tomuto rozhodnutiu sa už nemožno odvolať.

Resocializačnému zariadeniu Čistý deň hrozí odobratie štátnej akreditácie po tom, ako poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová (SaS) zverejnila informácie o údajnom sexuálnom zneužití maloletej klientky v zariadení. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky.

Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna VerešováErika JurinováJán RichterNatália Blahová
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SROĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti