Lajčák vidí spoluprácu s Kazachstanom vo viacerých sférach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lajcak
inister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas 14. ročníka Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR za rok 2012. Bratislava, 25. marec 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. novembra (WebNoviny.sk) – Spoločné projekty v energetike, priemysle, infraštruktúre, ale aj vo vzdelávaní, cestovnom ruchu či kultúre môžu byť výsledkom budúcej spolupráce Slovenska a Kazachstanu.

Na návšteve stredoázijskej republiky to skonštatoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Slovensko má podľa neho ambíciu etablovať s Kazachstanom pravidelný politický dialóg a rozšíriť ekonomickú spoluprácu.

Táto návšteva by mala odštartovať novú, systematickejšiu fázu v našich vzťahoch s prehĺbením kontaktov a konkrétnymi výsledkami,“ zdôraznil Lajčák. Zároveň pripomenul, že posledná návšteva ministra zahraničných vecí SR v Kazachstane bola v roku 2008, pričom pre rozvoj tesnejšej spolupráce dlhodobo existujú vhodné predpoklady . „Kazachstan je deviaty najväčší štát sveta, patrí medzi významných producentov ropy a plynu a disponuje zásobami prakticky všetkých nerastov, minerálov či vzácnych kovov,“ uviedol.

Podľa ministra zahraničia nie sú medzi Slovensko a Kazachstanom žiadne problémy či otvorené otázky a to vytvára dobrý rámec pre rozvoj vzájomnej spolupráce. „Okrem toho, Európska únia je už teraz najväčší obchodný a investičný partner Kazachstanu,“ zdôraznil. Lajčák tiež pripomenul, že Slovensko bolo druhou členskou krajinou únie, ktorá ratifikovala Dohodu o partnerstve a spolupráci medzi úniou a Kazachstanom a tiež pripomenul podporu Slovenska pre zjednodušenie vízového režimu EÚ s Kazachstanom.

Lajčák sa počas návštevy krajiny stretol aj s prezidentom Nursultanom Nazarbajevom a ministrom zahraničia Jerlanom Idrisovom. Spolu rokovali o aktuálnych medzinárodno-politických otázkach ako je vývoj na Ukrajine, v Afganistane, bezpečnostná situácia v strednej Ázii a rast extrémizmu a radikalizmu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR