Slováci rozhodli, najkrajším mestom je Spišská Nová Ves

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spisska nova ves
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 5. novembra (WebNoviny.sk) – Spišská Nová Ves je najkrajším mestom Slovenska 2016, vyplýva to z výsledkov rovnomennej ankety portálu SLOVAKREGION. Na prvú priečku ju posunulo viac ako 31-tisíc hlasov.

Sme radi, že Spišskonovovešťania i návštevníci mesta nám prejavili svoju priazeň. Máme nádherné centrum, najdlhšie šošovkovité námestie v Európe a kostol s najvyššou kostolnou vežou na Slovensku. Máme radosť, ale je tu aj pocit zodpovednosti, pretože stále sú tu problémy i miesta, na ktorých musíme pracovať,“ komentoval pre agentúru SITA výsledky ankety primátor mesta Ján Volný. Druhým najkrajším mestom sa stala Levoča, na treťom mieste sa umiestnil Bardejov. Aj prvenstvo v ankete najkrajšia obec putuje na Spiš, a to do obce Smižany, susediacej so Spišskou Novou Vsou.

Mesto sa pripravuje na rozsiahlu rekonštrukciu komunikácií

Podľa Volného je Spišská Nová Ves relatívne dobrým miestom aj pre život. „Samozrejme, je tu však veľa vecí, ktoré by sme chceli zlepšiť. Ide o nikdy nekončiaci proces vývoja mesta, jeho skrášľovania,“ povedal.

Spišská Nová Ves sa na popredných miestach ankety o najkrajšie mesto umiestňuje už niekoľko rokov. „Som veľmi rád, že sa nám to darí v takej silnej konkurencii, akú predstavujú mestá ako napríklad Levoča, Bardejov či Košice,“ dodal. Mesto sa v súčasnosti pripravuje na rozsiahlu rekonštrukciu komunikácií za niekoľko miliónov eur. „Pôjde o najväčšiu investíciu, realizovať sa bude počas dvoch nasledujúcich rokoch. Pripravujeme výberové konanie, chceli by sme zrekonštruovať asi 80 percent komunikácií v meste,“ vysvetlil primátor. Je rovnako hrdý na to, čo sa doteraz podarilo zrealizovať aj vďaka eurofondom. Podľa jeho slov prešli dosť zásadnými rekonštrukciami napríklad všetky základné školy a momentálne sa pracuje na materských školách.

Spišskonovovešťania si v roku 2010 zvolili aj Sedem divov mesta, medzi ktoré zaradili rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie, najdlhšie šošovkovité námestie v Európe, secesnú budovu Reduty, provinčný dom s Levočskou bránou, budovu radnice, ale aj podujatie Spišský trh a mozaiku v Chráme Premenenia Pána.

Oficiálne odovzdávanie cien sa uskutoční v januári

Levoča získala v tohtoročnej ankete celkovo 24 654 hlasov, Bardejov 24 051 hlasov. V prvej desiatke skončil ďalej Púchov, Prievidza, Ružomberok, Lučenec, Sabinov, Košice i Zvolen. Smižany získali prvenstvo v ankete najkrajšia obec vďaka 20 541 hlasom, druhé miesto patrí obci Halič (okres Lučenec) s počtom hlasov 20 381 a tretie obci Divín (okres Lučenec) s 15 845 hlasmi. V rámci súťaže sa hlasovalo aj o primátora a starostu Slovenska 2016. Primátorom roka je Branislav Tréger, primátor mesta Liptovský Hrádok, prvenstvo medzi starostami získal Vladimír Ledecký, starosta obce Spišský Hrhov (okres Levoča).

Súťaž Najkrajšie mesto a obec Slovenska je určená pre všetkých, ktorí majú záujem podporiť mestá a obce na Slovensku. Verejnosť mohla hlasovať od 1. apríla do 31. októbra. Oficiálne odovzdávanie cien sa uskutoční v januári v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Volný