Matovič: Danko úmyselne klamal, na večeri bolo menej ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
MATOVIČ: Vyzval Fica,aby prekazil plán Danka nezmraziť plat poslancov
Predseda strany OĽaNO Igor Matovič počas brífingu na tému: Zaslúžia si poslanci vyššie platy?. Bratislava, 4. november 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 7. novembra (WebNoviny.sk) – Na večeri organizovanej predsedom NR SR Andrejom Dankom pre predsedov parlamentov krajín EÚ bolo podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča 144 ľudí a nie 270 alebo 300, ako tvrdil Danko. Ako povedal v pondelok na tlačovej besede, podarilo sa mu získať fotografiu, ktorá zachytáva celý priestor, kde sa večera podávala. Z fotografie vyplýva, že v miestnosti bolo 19 stolov. Podľa Matoviča nešlo o luxusný, ale skôr telocvičňový priestor, teda žiaden luxus a nadštandard. Matovič si myslí, že večera sa podávala v takzvanej koniarni Bratislavského hradu.

Večera bola vraj extrémne predražená

Predsedov parlamentu podľa Matoviča zobrali do telocvične a dali im obyčajnú večeru, ktorá bola extrémne predražená. „Prestreté bolo pre 144 ľudí,“ povedal s tým, že z oficiálneho zoznamu hostí, ktorí boli na večeru pozvaní vyplýva, že bolo pozvaných 29 delegácií s počtom 140 hostí. „Danko teda vedome a úmyselne klamal. Snažil sa urobiť štatistiku lepšou, najskôr zverejnil cenu bez DPH a teraz počet hostí. Kde sú teda ostatní hostia usadení,“ pýtal sa Matovič. Zároveň dodal, že vo vedľajších priestoroch boli síce stážisti, ale tí mali k dispozícii chlebíčky.

OĽaNO si dalo spraviť u cateringovej spoločnosti prepočet, koľko by stálo medializované menu. S obsluhou a DPH to vyšlo na 50,25 eura. Dankova večera však podľa Matoviča stála pri 144 hosťoch 505 eur. „Pýtame sa v mene všetkých ľudí, kde tých 505 eur išlo, do ktorého vrecka, na ktorý účet člena SNS. Vyzývame Danka, nech zverejní hostí a umelcov, ktorí vystúpili a aby zverejnili zoznam drahších večerí, ktoré mal zorganizovať premiér Robert Fico,“ vyhlásil Matovič.

Podľa Matoviča sa podávalo bežné menu

Už v októbri Matovič konštatoval, že sa podávalo bežné menu. Z alkoholu bežná hruškovica a víno. Na jedlo bol kačací vývar, pstruh, jelení steak a jeden koláčik. Večera pre predstaviteľov parlamentov EÚ stála podľa Matoviča 72 718 eur. Kancelária Národnej rady SR však odmieta informácie o predraženej večeri lídrov parlamentov a považuje ich za zavádzajúce. „Večera, ktorá bola podávaná najvýznamnejším štátnikom, nestála 60-tisíc eur. Päťchodové menu stálo na osobu 55 eur. Večera bola podávaná pre 270 ľudí,“ uvádza sa v stanovisku Kancelárie NR SR, ktoré poskytla agentúre SITA. K sume je pripočítané aj zaplatenie personálu, pričom išlo o viac ako 100 ľudí.

„Hostí obsluhovalo viac ako 70 čašníkov, varilo im 10 kuchárov a pomáhal ďalší pomocný personál,“ uvádza kancelária. Národná rada SR nemá potrebné vybavenie (taniere, príbory, poháre…), aby protokolárne „odstolovala“ 270 hostí. „Aj tento podstatný fakt tvoril sumu za slávnostnú večeru,“ píše kancelária s tým, že v konečnej sume je zároveň zahrnutý aj kultúrny program, v ktorom vystúpili desiatky rôznych slovenských umelcov.

Podľa riaditeľky Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR Zuzany Čižmárikovej Matovič hľadá účelovo konflikt tam, kde konflikt nie je a klame. „Dôkazom je aj jeho piatkové vyhlásenie o riadení zvyšovania platov poslancov, čo nie je pravda. Kancelária NR SR, ako aj predseda NR SR sa na jeho klamstvách podieľať nebude,“ povedala Čižmáriková pre agentúru SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoIgor Matovič
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky