Kotlebovci chcú, aby sa ľudia mohli brániť dlhými zbraňami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Marian Kotleba. Foto: SITA/Jakub Julény

BRATISLAVA 8. novembra (WebNoviny.sk) – Kotlebovci chcú, aby ľudia mohli na ochranu seba alebo svojho majetku používať nielen krátke, ale aj dlhé zbrane. Argumentujú zhoršenou bezpečnostnou situáciou. Do parlamentu predložili novelu zákona o strelných zbraniach a strelive. Parlament sa ňou bude zaoberať na novembrovej schôdzi.

Poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) upozorňujú, že v súčasnej právnej úprave slúžia na zabezpečenie ochrany osoby a majetku skupiny zbrojných preukazov A a B. Tieto oprávňujú držiteľov na držanie, prípadne aj nosenie výlučne krátkych strelných zbraní.

„Zhoršovanie bezpečnostnej situácie a s ním spojená potreba účinnejšej ochrany životov, zdravia a majetku obyvateľov vyvoláva verejný tlak na rozšírenie možnosti použiť na obranu zbraň, ktorá bude čo najlepšie prispôsobená fyzickým danostiam a schopnostiam majiteľa,“ zdôrazňujú predkladatelia.

Dlhé zbrane poskytujú možnosť efektívnej obrany, zdôvodňujú

Zároveň podľa nich potreba účinnej ochrany vyvoláva v kruhoch odbornej verejnosti aj diskusiu o vhodnosti, resp. o dostatočnej účinnosti krátkych zbraní, najmä pri ochrane a obrane majetku alebo pri obrane proti útoku viacerých útočníkov – napríklad v chatových oblastiach alebo oblastiach s lazníckym osídlením.

Najjednoduchšou možnosťou, ako občanom poskytnúť efektívnejšie zbrane na ochranu ich životov, zdravia aj majetku, je podľa kotlebovcov poskytnúť im možnosť na tento účel využívať aj dlhé strelné zbrane. Tie však podľa súčasnej legislatívy nie je možné používať inak ako len na športové účely alebo na výkon práv poľovníctva.

„Dlhé zbrane poskytujú možnosť efektívnej obrany aj strelcom, ktorí z dôvodu subtílnosti fyzickej stavby tela alebo z dôvodu zlého znášania spätného rázu výkonnejších krátkych zbraní nemôžu na obranu svojho života, zdravia alebo majetku použiť dostatočne výkonné krátke zbrane,“ zdôvodňujú návrh predkladatelia.

Novela sa nemá vzťahovať na samonabíjacie dlhé zbrane odvodené z vojenských zbraní

Ľudia aj ich majetok sa, žiaľ, čoraz častejšie podľa poslancov ĽSNS stávajú terčom útokov páchateľov priamo v súkromí svojich nehnuteľností, najčastejšie rekreačných chát a domov lazníckeho typu.

„Je nepochybné, že každý občan SR má právo na ochranu života, zdravia a majetku seba aj svojich blízkych. Špecifickým príkladom je podľa nich použitie opakovacej dlhej zbrane v krajnej núdzi v riedko osídlených oblastiach. Z tohto dôvodu by tí, ktorí splnia zákonom stanovené požiadavky, teda držitelia zbrojných preukazov príslušnej skupiny, mali mať možnosť disponovať dostatočne účinnou zbraňou prispôsobenou svojim schopnostiam. Preto nevidíme dôvod na to, aby boli držitelia zbrojného preukazu skupiny B naďalej obmedzovaní v práve držať dlhú strelnú zbraň a predkladaná novela takúto diskrimináciu a obmedzenie odstraňuje,“ zdôrazňujú predkladatelia návrhu, ktorými sú Marián Kotleba, Peter Krupa, Stanislav Drobný, Rastislav Schlosár a Milan Uhrík.

Novela sa podľa nich nemá vzťahovať na samonabíjacie dlhé zbrane odvodené z vojenských zbraní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian KotlebaMilan UhríkPeter KrupaRastislav Schlosár
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky