Súd sa zľutoval nad bezradným lupičom, zmiernil mu trest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zlodej, lupič, nôž, kukla
Lupič ohrozoval zamestnankyňu nožom. Foto: ilustračné, Thinkstock

BANSKÁ BYSTRICA 8. novembra (WebNoviny.sk) – Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici v utorok vyhovel odvolaniu 36-ročného Dušana Stančíka z Podbrezovej a prekvalifikoval jeho konanie zo zločinu lúpeže v štádiu pokusu na miernejšiu prípravu zločinu.

Zároveň nepodmienečný štvorročný trest zmenil na trojročnú podmienku s probačným dohľadom. Stančík v júli vošiel do vestibulu Slovenskej pošty v mieste bydliska s úmyslom získať peniaze, pričom mal so sebou kuklu a lovecký nôž. Správal sa však naivne, bezradne pobiehal po vestibule, nebol agresívny a stal sa pre zamestnankyne pošty podozrivým. Tie nakoniec privolali políciu, ktorá ho zadržala.

Na pojednávaní sa otec dvoch detí k svojmu „prepadu“ pošty priznal. Tvrdil, že sa nevedel dostať z dlhov, ktoré si narobil aj pôžičkami z nebankových subjektov. Na odvolacom konaní povedal, že to veľmi ľutuje a už nikdy v živote nič podobného neurobí.

Krajský súd vyhovel odvolaniu Stančíka a prekvalifikoval jeho prepad pošty z pokusu na prípravu lúpeže. Zohľadnil jeho doterajší bezúhonný život, priznanie a ďalšie okolnosti. Trest zmenil na tri roky podmienečne s odkladom výkonu na päť rokov, počas ktorých sa Stančík musí podrobiť probačnému dohľadu súdu a absolvovať psychologické poradenstvo. Súd zároveň prepustil Stančíka z väzby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať