Kiska blahoželá Trumpovi, voľby v USA okomentoval aj Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska, Robert Fico
Prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico sa vyjadrili k triumfu Donalda Trumpa v amerických voľbách. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 9. novembra (WebNoviny.sk) – Republikán Donald Trump oslavuje víťazstvo v amerických prezidentských voľbách. Na jeho triumf nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou reagovali viacerí slovenskí politici vrátane prezidenta Andreja Kisku a premiéra Roberta Fica.

Fotografia

Prezident Kiska blahoželá Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. „Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti,“ uviedol Kiska v reakcii na výsledky prezidentských volieb v USA. Agentúru SITA o reakcii prezidenta SR na výsledky volieb prezidenta Spojených štátov amerických informoval poradca prezidenta SR Roman Krpelan.

Trumpovi k zvoleniu zablahoželal aj premiér Robert Fico. Ako v stredu vyhlásil pre médiá, ako premiér vlády SR plne rešpektuje výsledky amerických volieb. Zároveň dodal, že svet aj Slovensko sú úplne iné, ako ich popisujú médiá. A toto absolútne potvrdili voľby v USA, uviedol ďalej premiér. Všetci musíme počúvať ľudí a táto pravda sa podľa slovenského premiéra v Spojených štátoch amerických ukázala.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

Podmanický je prekvapený, Blaha hovorí o pozitívach

Poslanec za Smer-SD Ján Podmanický je prekvapený, s akou podporou Donald Trump zvíťazil vo voľbách, a to aj napriek masívnej protikampani.

„Je to signál, že voliči v USA už nechcú počúvať len pekné reči, ale chcú razantné riešenie viacerých problémov, zrejme aj nelegálnej migrácie do USA,“ povedal Podmanický v stredu pre agentúru SITA. Budeme si však podľa neho musieť počkať na to, ako Donald Trump – prezident naplní to, čo sľuboval Donald Trump – kandidát.

„Ja osobne vítam jeho vyjadrenia o zlepšení vzťahov s Ruskou federáciou, čo by malo nepochybne pozitívny dopad aj na Európu a Slovensko. Verím, že USA pod jeho vedením dohodnú s Ruskou federáciou spoločný postup v Sýrii a ukončia tento konflikt. Podobne verím, že sa Donald Trump zasadí aj o zlepšenie situácie na východe Ukrajiny,“ zdôraznil Podmanický.

Poslanec a predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) vidí vo víťazstve Donalda Trumpa viaceré pozitíva. Ako prvé uviedol, že Trump upokojí vzťahy s Ruskom a ukončí „hlúpu, primitívnu rusofóbiu“. „Prebiehajúca dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a USA (TTIP) je definitívne mŕtva a po tretie, establišment utŕžil ťažkú ruptúru,“ dodal Blaha.

Blaha očakáva aj negatívne dôsledky, ktoré prinesie Trump ako prezident USA. „Bude šíriť nenávisť voči menšinám v USA a mobilizuje rasistov po celom svete,“ vyjadril s tým, že negatívom je aj Trumpov militantný postoj k Iránu, Číne, Latinskej Amerike a moslimom, čo môže podľa poslanca NR SR vyvolať ďalšie vojny. Blaha sa obáva aj toho, že ako pravičiarsky zbohatlík premení Trump USA na ešte väčší neoliberálny raj a bude podporovať korporácie a veľké firmy.

Matovič: Trump dokázal ľudí utvrdiť v presvedčení, že na nich politické elity zabudli

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) verí, že Donald Trump podnikne kroky na to, aby sa brázdy, ktoré medzi voličmi vyhĺbila volebná kampaň, zacelili. Spojené štáty, ako ekonomický a politický líder sveta, majú podľa predsedu SaS Richarda Sulíka záväzky voči globálnej bezpečnosti i životnému prostrediu.

„Pre Donalda Trumpa sa dnešným dňom skončila predvolebná kampaň a začalo sa obdobie, keď má pochopiť, že Spojené štáty sa nachádzajú v množstve záväzkov,“ vyhlásil Sulík. „Ako nakoniec bude rozhodovať, v tejto chvíli nedokáže odhadnúť nikto,“ dodal Sulík.

SaS očakáva, že záväzky USA budú napĺňané. „Svet potrebuje zodpovedné Spojené štáty a Európa vrátane Slovenska musí mať v Spojených štátoch naďalej silného spojenca v ochrane západnej civilizácie. Želáme si, aby sa obchodná a politická spolupráca medzi USA a EÚ naďalej prehlbovala,“ povedal Sulík, ktorému je sympatický Trumpov plán znížiť dane a zdvojnásobiť ekonomický rast USA. „Jemu, ako človeku pochádzajúcemu z podnikateľského prostredia, sa to môže podariť,“ myslí si Sulík a dodáva, že podľa neho sa Trumpove vnútropolitické rozhodnutia budú Európy týkať oveľa menej ako tie zahraničnopolitické, v prvom rade Sýria.

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič si myslí, že Donald Trump dokázal ľudí utvrdiť v presvedčení, že na nich politické elity zabudli, keďže neriešia ich každodenné problémy. „Ľudia mu bez ohľadu na jeho spôsoby uverili. Za jeho zvolenie nie sú preto zodpovední jeho voliči, ale politické elity, ktoré dlhodobo verili v svoju bohorovnosť a neomylnosť. Po brexite je to ďalší významný zdvihnutý prst od voličov. V prípade, ak aj toto gesto budeme ignorovať a hľadať chyby Trumpových voličov a nie opakujúce sa chyby politických elít, bude to znamenať začiatok konca demokracie v podobe, ako ju poznáme,“ vyjadril Matovič.

Trump podľa Lajčáka nie je prezidentom kontinuity

Donald Trump nie je podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (Smer-SD) prezidentom kontinuity v americkej vnútornej a zahraničnej politike. Otázka ale je, kde nájde prezident Trump svoje miesto medzi tým, čo hovoril v kampani a aká je americká politická realita, systém protiváh, povedal Lajčák pred rokovaním vlády.

„Otázka, ktorá nás teraz zaujíma, je, aká bude vzdialenosť medzi Donaldom Trumpom – kandidátom a Donaldom Trumpom – prezidentom, pretože tá vzdialenosť je vždy. Jedna vec sú nejaké predstavy a sľuby a druhá vec sú praktické mantinely, ktorými je každý štátnik, vrátane amerického prezidenta, viazaný. Preto by som sa teraz nechcel púšťať do nejakých špekulácií, ale myslím si, že netreba nejakým spôsobom dramatizovať alebo nafukovať to, čo odznelo v kampani,“ povedal šéf slovenskej diplomacie.

Lajčák priznal, že je nespochybniteľné, že narastá v spoločnosti pocit frustrácie občanov a nespokojnosť voličov s tým, čo my považujeme za štandardné politické strany, za štandardných politikov. To je vec, ktorú podľa Lajčáka nemožno ignorovať a voľby v Spojených štátoch to len potvrdili. „Môj názor je, že ľudia cítia odcudzenie od politikov a prevláda pocit, že politici neriešia ich problémy, riešia veci, ktorým oni nerozumejú a narastá tu priepasť medzi chudobnými a bohatými,“ povedal Lajčák s tým, že hnev a frustrácia čoraz častejšie rozhodujú vo voľbách. Dodal ale, že by bol opatrený s používaním slova „populista“. Ide podľa neho o fenomén, ktorý vidíme všade v Európe.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie sa Trump aj na politické veci pozerá ako podnikateľ. „Keď budeme hovoriť o vzťahu so spojencami v NATO, tak asi jeho filozofia je, čo sú oni pripravení urobiť pre tento vzťah. Bolo by asi naivné si myslieť, že sa môžeme viezť na chrbte USA. Tento prezident bude chcieť vidieť biznisový prístup,“ myslí si Lajčák. Pokiaľ ide o vzťah s Ruskom, treba podľa ministra rozlišovať, čo Trump povedal a ako to okomentovali svetové médiá. Predpokladá, že Trump sa aj na vzťah s Moskvou bude pozerať viac pragmaticky ako ideologicky. „Ale nevidím dôvod, aby sme z toho dnes vyvodzovali ďalekosiahle alebo tragické závery,“ uzavrel Lajčák.

Iná je predvolebná rétorika, iná realita, tvrdia naši ministri

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) bude veľmi zvedavý na to, čo z predvolebnej rétoriky novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa sa dostane aj do jeho reálnej politiky. „Ak by išiel v tej línii zmeny politiky voči Rusku, vo vzťahu k TTIP zmluve alebo aj k migrantom, tak by sme sa dočkali veľkých zmien. Ale to si treba počkať,“ povedal v stredu Maďarič novinárom pred rokovaním vlády. Pripomenul, že republikáni okrem postu prezidenta ovládli aj obe komory Kongresu. Ako však dodal, bude veľmi zvedavý, či títo republikáni budú v súlade s Trumpom alebo či ho budú nejakým spôsobom regulovať.

Maďarič si zároveň myslí, že by sa malo prestať s označovaním každého politika, ktorý má iné názory, za populistu. Takisto upozornil, že jedna vec sú predvolebné vyjadrenia a druhá vec je realita. Dodal, že sa mu celkom páčil Trumpov povolebný prejav v New Yorku. „Až som bol prekvapený, vyzeral pomerne odpočinuto, energicky a veľmi som aj ocenil, ako sa postavil ku Clintonovej,“ uviedol Maďarič.

Trump na víťaznej párty v New Yorku povedal, že zablahoželal Clintonovej, ako i jej rodine k „veľmi, veľmi usilovne vedenej kampani“. Dodal, že Američania jej „dlžia veľkú vďaku“ za jej službu. Tieto jeho slová boli v príkrom kontraste voči doterajšej, zvyčajne vášnivej rétorike o Clintonovej, ktorej súčasťou boli počas predvolebnej kampane aj výzvy na jej uväznenie.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) priznal, že je výsledkami „trošku prekvapený,“ ale je rád, že sa to už skončilo. Na otázku, či sa neobáva, že Trump nebude dodržiavať klimatickú dohodu z Paríža, odpovedal, že dohoda je už v platnosti. „Je to, myslím si, taká veľmi vážna vec, že aj keď prezident USA má veľkú moc, predsa len všetko nemôže a dúfam, že v tom boji proti klimatickým zmenám budeme pokračovať,“ povedal šéf envirorezortu. Trump sa v predvolebnej kampani vyjadril, že dohodu z Paríža nebude rešpektovať. Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, bude podľa Sólymosa zaujímavé sledovať, akým smerom sa Trump vyberie vo vzťahu k EÚ a NATO a aj to, „či bude vedieť vystúpiť z tieňa populizmu“.

To, že predvolebná rétorika sa líši od toho, čo nasleduje po voľbách, si myslí aj minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS). Pokiaľ ide o vzťah k NATO, pripomenul, že existujú určité záväzky zo summitu vo Walese a z Varšavy, ktoré treba plniť. Priznal však, že voľby do hĺbky nesledoval, a preto sa k nim nechcel podrobnejšie vyjadrovať.

Výsledok volieb treba rešpektovať, hovoria Danko a Bugár

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) rešpektujú výsledky volieb v USA. „Rešpektujeme vôľu občanov USA. Zároveň očakávame, že nový prezident bude používať iné argumenty, aké používal počas kampane, že bude sceľovať USA a nie rozdeľovať a bude viesť zahraničnú politiku, ktorá bude na osoh všetkých nás,“ vyhlásil pred novinármi Bugár.

Danko zagratuloval občanom Spojených štátov amerických k novému prezidentovi. „Bol to vyrovnaný boj, je to signál toho, že ľudia chcú zmenu, prichádza obdobie obmien,“ povedal s tým, že je dôležité, aby EÚ neostala mimo tejto hry aj v prípade, ak sa zlepšia vzťahy USA a Ruska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaBéla BugárDonald TrumpHillary ClintonováIgor MatovičJán PodmanickýLászló SólymosĽuboš BlahaMarek MaďaričPeter GajdošRobert Fico