Sokol podľa jeho tajomníka spoluprácu s Štb nikdy nepodpísal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Sokol
Emeritný arcibiskup Ján Sokol. Foto: SITA/Peter Zimen

TRNAVA 10. novembra (WebNoviny.sk) – Arcibiskup Ján Sokol podľa jeho bývalého osobného tajomníka a diecézneho ekonóma Petra Kučeru nikdy nepodpísal spoluprácu s Štb. Konštrukcie o tom, že úrad získal za spoluprácu s Štb, sú podľa neho hlúpe obvinenia. Kučera o tom vo štvrtok v pozícii svedka hovoril na Okresnom súde v Trnave v spore Sokola s časopisom .týždeň o ochranu osobnosti a zaplatenie nemajetkovej ujmy.

Kučera svoje tvrdenie opieral o archívne materiály

,,To, že Sokol sa stal arcibiskupom, bola iniciatíva Vatikánu, nie štátu,“ povedal Kučera. Svoje tvrdenia opieral o archívne materiály, ku ktorým sa dostal počas svojho pôsobenia v Arcibiskupskom úrade v Trnave. V archíve Sokolovho predchodcu Júliusa Gábriša podľa neho našiel aj dokumenty o členstve kňazov v prorežimovom združení Pacem in terris, Sokol medzi nimi nefiguroval.

Kučera, ktorý pôsobil aj ako diecézny ekonóm, vo štvrtok na súde niekoľkokrát poprel informáciu o prevode čiastky 500 miliónov slovenských korún (16 596 959 eur) na účet bývalého agenta Štb Štefana Náhlika. Vylúčil, že by tak Sokol mohol urobiť bez vedomia niekoho ďalšieho.

Kauza Sokol vs. .týždeň

Podľa článkov z roku 2009 arcibiskup Sokol previedol peniaze získané z predaja cirkevných pozemkov na účet Štefana Náhlika, ktorého .týždeň označil za bývalého agenta ŠtB. Sokol prevod takejto čiastky od začiatku procesu popieral, podľa neho za predaj nikto nedostával ani žiadne provízie. Časopis zažaloval a domáha sa ochrany osobnosti a náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 50-tisíc eur.

Na okresnom a krajskom súde nepochodil, emeritný arcibiskup však uspel na Ústavnom súde SR, ktorý konštatoval, že bolo porušené jeho právo na spravodlivé súdne konanie a na súdnu ochranu. Krajský súd potom rozsudok prvostupňového súdu zrušil a vrátil okresnému súdu. Obe strany navrhujú vypočuť ďalších svedkov, vrátane audítorky, ktorá preverovala cirkevné účtovníctvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Sokol