Kotlebovci chcú obmedziť používanie igelitových tašiek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Poslanec Marian Kotleba za stranu ĽS Naše Slovensko počas ustanovujúcej schôdze parlamentu - VII. volebného obdobia . Bratislava, 23. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 10. novembra (WebNoviny.sk) – Kotlebovci chcú zakázať používanie igelitových tašiek v obchodoch. Skupina poslancov za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko preto predložila do Národnej rady Slovenskej republiky návrh novely zákona o odpadoch. Podľa nich je novela zákona potrebná k zabezpečeniu, zlepšeniu a udržaniu kvality životného prostredia pre súčasné a budúce generácie.

Novelu chcú zakázať, aby sa konečným spotrebiteľom predávali alebo bezplatne poskytovali jednorazové plastové tašky do hrúbky 0,05 mm, vrecká do hrúbky 0,05 mm, jednorazové plastové poháre, taniere a príbory okrem tých, ktoré sú biologicky rozložiteľné.

V EÚ patríme k najväčším spotrebiteľom igelitových tašiek

Používanie jednonorazových plastových tašiek, vreciek, tanierov, pohárov a príborov je podľa predkladateľov škodlivé nielen pre životné prostredie, ale aj pre obyvateľov. Kotlebovci upozorňujú, že priemerný Slovák ročne spotrebuje 466 jednorazových igelitových tašiek. V EÚ patríme k najväčším spotrebiteľom igelitových tašiek.

Kotlebovci upozorňujú, že v bežných prevádzkach si ľudia balia do plastových vreciek ovocie, zeleninu či pečivo, alebo balia nákup do plastových tašiek. V stánkoch rýchleho občerstvenia si zas kupujú jedlo do plastových riadov, čím sa do tela dostávajú toxické látky z plastov. Plastový odpad po nákupe končí na chodníkoch, lúkach či v lesoch.

Veľa ľudí plasty neseparuje a končia v zmiešanom odpade

Kotlebovci tiež upozorňujú, že veľa ľudí plasty neseparuje a končia v zmiešanom odpade. Podľa nich v rámci zabezpečenia trvalo udržateľného rozvoja je potrebné legislatívne obmedziť používanie plastových výrobkov.

„Neekologické jednorazové plastové tašky a sáčky môžu byť plnohodnotne nahradené jednorazovými papierovými taškami a sáčkami. Táto ekologickejšia náhrada má okrem iného aj zaujímavé reprezentačné využitie. Jednorazové papierové tašky a sáčky možno potlačiť motívom predajcu a tým získať pútavý reklamný priestor pre propagáciu danej značky. Taktiež jednorazové plastové riady sa dajú nahradiť jednorazovými papierovými riadmi,“ argumentujú poslanci NR SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian Kotleba
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky