Slovensko zasiahne cez víkend silný vietor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vietor jesen
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 11. novembra (WebNoviny.sk) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silným vetrom, ktorý zasiahne Slovensko tento víkend. Výstrahu druhého stupňa pred vetrom vydali meteorológovia pre okresy Košice – okolie, Gelnica, Trebišov, Vranov nad Topľou, Prešov, Sabinov, Levoča, Spišská Nová Ves, Brezno, Poprad, Kežmarok, Rožňava a Revúca.

Sila vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 80 až 100 kilometrov za hodinu (23 až 28 m/s). „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ píše SHMÚ. Výstraha platí od soboty 18:00 do nedele 15:00. Pre ostatné okresy platí výstraha pred vetrom prvého stupňa okrem juhu stredného Slovenska a západných okresov Skalica a Senica, ktoré sú bez výstrah.

SHMÚ tiež upozorňuje, že počas soboty a nedele očakáva na Slovensku sneženie, pričom na severe napadne miestami až okolo 15 cm snehu. V polohách do 300 m bude väčšinou pršať, ale prechodne môže snežiť aj v nížinách. Bude sa ochladzovať a pre silný severný vietor bude pocitovo veľmi chladno najmä na východe Slovenska. Miestami, hlavne v horských oblastiach, sa budú tvoriť aj snehové jazyky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav