Hlavný ťah popod Strečno cez víkend úplne uzavrú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Úzavierka cesty pod Strečnom
Uzávierka dopravy pod hradom Strečno počas vykonávania inžiniersko-geologického prieskumu skalného masívu pod hradom Strečno, ktorého možný zosuv ohrozuje cestu E50 na ťahu Martin - Žilina. Strečno, 22. november 2015. Foto: SITA/Milo Fabian

ŽILINA 11. novembra (WebNoviny.sk) – Hlavný cestný ťah medzi Žilinou a Martinom cez víkend uzavrú. Cesta I/18 popod hrad Strečno bude pre sanáciu nestabilného skalného brala úplne neprejazdná od soboty 08:00 do nedele 16:00. Po piatkovej porade pracovnej skupiny to potvrdil Ľubomír Hollý z Okresného úradu v Žiline.

Polícia bude dopravu odkláňať na obchádzku cez Terchovú a Párnicu, prípadne cez Fačkovské sedlo a Nitrianske Pravno. Vodičom smerujúcim z juhu na východ Slovenska sa odporúča využiť rýchlostnú cestu R1 cez Banskú Bystricu. Hlavný ťah popod Strečno by mali uzavrieť šesť po sebe nasledujúcich víkendov.

Tento víkend začnú bralo čistiť od náletových krovín a menších uvoľnených skál. Stabilizácia skalného brala bude stáť takmer 870-tisíc eur a zabezpečí ju firma ARCADIS CZ, ktorá vzišla z verejného obstarávania. Sanačné práce majú byť podľa zmluvy hotové do konca mája budúceho roka, zahŕňať by mali aj preinjektovanie a zasieťovanie brala.

Pohyb skalného brala pod Strečnianskym hradom merajú pravidelne od roku 1996. Prvé anomálie zaznamenali v roku 2011 a výraznejšiu namerali v roku 2014. Na hrozbu uvoľnenia skalného previsu a jeho pád na jednu z najfrekventovanejších ciest na Slovensku upozornili začiatkom vlaňajšieho leta geológovia zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra. Odklon skalného previsu od hradného brala meria ústav štyrikrát ročne. Posledné merania naznačili výrazný posun trhliny.

Výsledky meraní ukazujú na vážny stav, pretože hrozí odtrhnutie skalného previsu veľkých rozmerov a jeho zrútenie na frekventovanú komunikáciu pod skalným bralom. V posledných dvoch rokoch sa otváranie poruchy zrýchlilo. Skalný previs sa odkláňa od hradného brala a pozvoľne klesá,“ uviedla vlani v júni Alena Klukanová zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra. Pre nestabilné bralo Okresný úrad v Žiline zriadil minulý rok v lete krízový štáb. Letecký prieskum následne odhalil rozsiahlu eróziu a potvrdil, že sú narušené štyri skalné bloky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia