Danko: Za nepodpísaním rokovacieho poriadku je politika

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 13. novembra (WebNoviny.sk) – Nepodpísaním novely rokovacieho poriadku Národnej rady SR prezident Andrej Kiska vniesol do tejto témy politiku, a nie odbornosť. V relácií televízie TA3 V politike to povedal predseda parlamentu a SNS Andrej Danko, podľa ktorého nový rokovací poriadok v parlamente bude opätovne prerokovaný už na najbližšej schôdzi parlamentu.

Odmietnutie považuje za trest voči NR

„Ak pán prezident vrátil zákon z dôvodu, že chcel politicky zareagovať a dať za pravdu opozícii, teda začal robiť politiku, možno sa časom dostaneme k tomu, čo už si vrabce čvirikajú, že z opozície prezidenta by chcel byť lídrom politickej strany,“ vyhlásil Danko. Dôvody odmietnutia novely Kancelária Národnej rady SR podľa neho preštuduje a ak nájde nezrovnalosti, tak ich upraví. Danko zároveň zopakoval, že prezident má právo odmietnuť zákon, no v tomto prípade to považuje za trest voči Národnej rade v súvislosti s vymenovávaním ústavných sudcov.

Danko zdôraznil, že prezident je povinný vymenovať zvolených ústavných sudcov, v opačnom prípade koná v rozpore so stanoviskom Ústavného súdu. „Aj z toho pramení napätie medzi prezidentskou kanceláriou a Národnou radou SR,“ tvrdí Danko, ktorý chce prezidenta na budúci týždeň opäť vyzvať, aby ústavných sudcov urýchlene menoval.

Novela podľa Danka nikomu práva neupiera

Novelizácia rokovacieho poriadku priniesla podľa Danka spoločenskú diskusiu o tom, kde je hranica hysterickej politiky a normálneho správania sa poslanca. „Musíme na to poukazovať,“ zdôraznil. Novela podľa neho nikomu neupiera jeho práva, no upravuje správanie poslancov, ktorí „si pomýlili plénum a výkon svojho mandátu s trhoviskom“.

Lídrov opozičných parlamentných strán vyzval, aby čo najskôr predložili svoje návrhy Etického kódexu poslanca, ktorý bude ďalším krokom k nastoleniu poriadku v parlamente. „Nech si poslanci sami navrhnú pravidlá správania, pravidlá hraníc slušnosti,“ povedal s tým, že výroková imunita je síce dôležitá, no musí mať svoje hranice, pričom verbálne násilie a urážky nie sú prijateľné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej Kiska
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky