Sulík: Ak Trump splní svoje sľuby, bude to zmena k lepšiemu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sulik sas
Predseda strany SaS Richard Sulík na tlačovej besede strany SaS o daňovej úľave pre Babišovo Duslo Šaľa a o krokoch strany SaS proti takýmto praktikám. Bratislava, 23. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. novembra (WebNoviny.sk) – Výsledok amerických volieb a zvolenie republikána Donalda Trumpa za budúceho prezidenta USA výrazne neovplyvní dianie v Európe. V nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa na tom zhodli europoslanec za SDKÚ-DS a exminister zahraničia Eduard Kukan, poslanec František Šebej (Most-Híd) a predseda SaS a europoslanec Richard Sulík.

Zhodli sa tiež, že Európska únia vrátane Slovenska budú musieť investovať viac do svojej obrany, keďže Trump sa bude viac sústreďovať na vnútornú než zahranično-bezpečnostnú politiku. Obavy podľa politikov spôsobuje Trumpov negatívny vzťah k NATO, kde USA zohrávajú hlavnú rolu.

Fotografia

Šebej predpokladá zmierlivejšiu zahraničnú politiku

Zvolenie Trumpa podľa Šebeja prináša veľa nepredvídateľných scenárov, no zatiaľ sa presne nevie, akým spôsobom zmení zahraničnú politiku USA. „Ekonomický izolacionalizmus USA by znamenal ekonomické škody,“ vyhlásil. Šebej zdôraznil, že ako prezident si Trump nebude môcť dovoliť takú istú rétoriku ako v predvolebnej kampani.

Predpokladá, že zahraničná politika USA bude pod vedením Trumpa zmierlivejšia, a to najmä voči Rusku, čo vyvoláva obavy, pričom spomenul, že Trump považuje anexiu ukrajinského Krymu Ruskom za legálnu. „Americký prezidentský systém už prežil všelijakých prezidentov a prežije aj tohto,“ dodal Šebej.

Sulík si myslí, že Trum splní, čo sľúbil

Sulík je presvedčený, že ak Trump splní svoje predvolebné sľuby, bude to výrazná zmena k lepšiemu, či už v prípade postojov k imigrantom či k obchodnej dohode s EÚ CEPTA. „Nebude sa hrať na svetového policajta, preto mi je milší ako Clintonová,“ povedal. Ľudia v USA aj v EÚ podľa Sulíka volia proti establishmentu, čoho dôkazom je napríklad brexit alebo zvolenie Trumpa.

Líder SaS tiež konštatoval, že Sýria, odkiaľ prichádzajú státisíce utečencov, je najväčší zahraničnopolitický problém EÚ. V tejto súvislosti vyzdvihol dobrý vzťah Trumpa k Rusku a prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zdôraznil, že ak sa Rusko a USA dohodnú na skončení vojny v Sýrii, tak sa veľmi rýchlo skončí, čo je v záujme EÚ, ktorá sama nemá takéto páky.

Zmierlivý vzťah k Rusku neprinesie podľa Kukana nič dobrého

Kukan konštatoval, že osem rokov vlády Baracka Obamu nepresvedčilo Američanov, takže víťazstvo Trumpa nie je prekvapením. Nový prezident má podľa neho síce impulzívnu povahu a bude ho ťažké kontrolovať a predvídať jeho kroky, bude však určite zodpovednejší ako v predvolebnom boji. „Verím, že dramatická zmena to nebude,“ vyhlásil exminister.

Príliš zmierlivý vzťah Trumpa k Rusku nemôže podľa Kukana „priniesť nič dobrého“, obavy však zmierňuje postoj Republikánskej strany k Moskve, ktorý je oveľa tvrdší. Trumpova vláda tiež podľa neho prinesie odklon USA od Európy smerom na Áziu, čo však nie je nič nového, pričom tento proces sa začal už počas Obamovej administratívy. Kukan preto zdôraznil, že Európa sa musí viac podieľať na vlastnej bezpečnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpEduard KukanFrantišek ŠebejRichard Sulík