Žilina chce presťahovať Rómov, mesto im ponúklo kontajnery

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Žilina chce presťahovať Rómov, mesto im ponúklo kontajnery
Rómovia zo zhorenej bytovky by sa mali do obytných kontajnerov presťahovať do konca týždňa. Foto: SITA/Milo Fabian

ŽILINA 14. novembra (WebNoviny.sk) – Jedenástim rómskym rodinám, ktoré museli v polovici októbra evakuovať z horiacej bytovky na Bratislavskej ulici v Žiline, ponúka mesto ubytovanie v kontajneroch. Pre 93 ľudí, vrátane 31 detí, mesto bezprostredne po požiari vytvorilo dočasné podmienky na bývanie v neďalekej telocvični základnej školy na Hollého ulici.

Z telocvične do obytných kontajnerov chce Rómov mesto presťahovať do konca týždňa. Každá rodina však musí splniť dve podmienky. „Rodina musí vopred zaplatiť dvesto eur a podpisuje zmluvu len na jeden mesiac. A ak bola predtým neplatičom alebo mala podlžnosti voči mestu, musí mať uzatvorený splátkový kalendár na uhrádzanie svojich dlžôb a musí mať splatenú aj prvú splátku z tohto kalendára. Kto chce bývať, musí tieto podmienky splniť,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

Žilinská radnica v tejto súvislosti zdôrazňuje, že ani jedna z rodín, ktoré prebývali v tejto bytovke, tam nemala čo robiť, pretože nemá s mestom platnú nájomnú zmluvu. Navyše podľa radnice si obyvatelia bytovky spôsobili tento stav sami, pretože si nevytvárali fond opráv.

„Mesto nemôže pristúpiť k oprave bytovky, pretože tá by bola fakticky hradená z peňazí ostatných Žilinčanov. Dom sa s najväčšou pravdepodobnosťou asanuje, pretože oprava domu by bola finančne náročná a nehospodárna. Obyvatelia tohto domu vytvorili voči mestu dlh, ktorý vrátane príslušenstva dosahuje 557-tisíc eur,“ povedal hovorca mesta Pavol Čorba. Desať obytných a dva sociálne kontajnery za približne 150-tisíc eur z finančnej rezervy mesta by mali na Bratislavskej ulici postaviť v najbližších dňoch.

Či mesto požiarom poškodenú bytovku zbúra alebo opraví, rozhodne tento týždeň po doručení posudku statika. „Stav bytového domu je alarmujúci. Bytový dom na Bratislavskej ulici nie je po požiari možné užívať bez sanácie. Konkrétne by bola potrebná výmena strešnej konštrukcie, opravy konštrukcií v mieste dažďových zvodov, zosilnenie v základovej škáre a vyčistenie suterénnych priestorov, aby nepokračovala kontaminácia muriva agresívnym prostredím,“ dodal Čorba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor Choma