Kaliňák: Zákrok polície voči dvom tínedžerom bol štandardný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 15. novembra (WebNoviny.sk) – Zákrok polície voči dvom neplnoletým chlapcom, ktorý sa stal začiatkom októbra v Bratislave, bol podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka štandardný. Ako v utorok na zasadaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť skonštatoval, je mu ľúto, ako celá vec dopadla, policajti však podľa neho nemohli konať inak.

Verzie oboch strán sa však rozchádzajú

Udalosť sa odohrala na Starej vinárskej ulici v Bratislave ešte 7. októbra okolo 20:25. Policajti v civilnom oblečení a v civilnom aute zastavili pri 16- a 13-ročnom chlapcovi, pričom ich následne vyzvali, aby preukázali totožnosť. Starší z chlapcov sa následne pokúsil ujsť, pričom ho policajti chytili a on sa pri páde na zem zranil.

Verzie oboch strán sa však rozchádzajú. Chlapci tvrdia, že si mysleli, že ide o prepad, pretože policajti sa im dostatočne nepreukázali a nedovolili im zavolať na miesto uniformovanú hliadku. Tiež im údajne povedali: „Vy ste raperi, priznajte že ste fajčili trávu!“, a potom, čo dostihli staršieho z chlapcov, vraj dodali: „V Amerike by vás za toto zastrelili.“ Policajti popierajú, že by tieto vety povedali a podľa nich sa starší z chlapcov dal na útek po tom, čo sa ho opýtali, či má pri sebe veci z trestnej činnosti.

„Týmto veciam sa dá predísť pri poslúchnutí výzvy polície,“ povedal Kaliňák. V spomínanej oblasti podľa neho častejšie dochádzalo k majetkovým a drogovým deliktom, ktorých páchateľmi boli prevažne nedospelé osoby, preto tam nasadili hliadky v civile. „Používanie donucovacích prostriedkov je vždy nepríjemné,“ skonštatoval.

Krajniak označil zákrok za neprimeraný

Podľa prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara z doterajších zistení policajnej inšpekcie vyplýva, že pri použití donucovacích prostriedkov neboli zistené pochybenia. Podľa neho je zároveň ťažké preukázať, či policajti použili spomínané vety. Celý prípad je podľa neho „nešťastná súhra okolností“.

Poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) označil zákrok za neprimeraný s tým, že obaja chlapci išli po ulici bez známok páchania trestnej činnosti. Veľa ľudí by podľa neho reagovalo podobne, teda útekom v prípade, že pri nich vyskočia z auta neznámi muži a začnú po nich kričať.

Podľa poslanca Ľubomíra Galka (SaS) podobné situácie znižujú dôveru obyvateľstva v políciu. „Váš človek Bašternák telefonovať počas policajného zákroku mohol, dvom mladým chlapcom to umožnené nebolo,“ skonštatoval.

Ako uzavrel policajný prezident, konanie policajnej inšpekcie v prípade ešte nebolo ukončené. „Pracujeme na tom, aby sme mali čím skôr k dispozícii kamery na odeve, ktoré pomôžu podobným situáciám predísť,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan KrajniakRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRNR SR Národná rada Slovenskej republikyPZ Policajný zbor SR