Ministri Ficovej vlády spomínajú na 17. november 1989

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
17. november 1989
Jedna z akcií Verejnosti proti násiliu v Bratislave počas novembrových dní roka 1989. Foto: ©Ján Lörincz/SITA

BRATISLAVA 17. novembra (SITA) – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) je rada, že zažila pád totality. „Teraz pri rôznych atakoch na demokraciu dúfam, že si demokraciu uchránime, pretože je to to najlepšie, čo máme,“ povedala Žitňanská. Pokiaľ ide o nežnú revolúciu, pamätá si plné námestia. Dnešný deň si pripomenie s kolegami z Mosta-Híd zapálením sviečky na bratislavskom Námestí SNP.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) vníma 17. november ako úplne zásadný a pozitívny zlom. „Hlásime sa k 17. novembru, ktorý pre nás predovšetkým znamená demokraciu a vždy sme túto základnú hodnotu rešpektovali,“ povedal Maďarič s tým, že v tento deň pred 27 rokmi bol na vojenčine. Vo štvrtok v Bruseli, kde otvára kolokvium na tému pluralita médií a demokracia.

Žiga ako maturant politiku veľmi nevnímal

Minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) bol 17. novembra 1989 v práci, pracoval v Ústave rozvoja vysokých škôl, kde robili analýzy a prognózy pre ministerstvo školstva. „Vybavuje sa mi aj to, že som bol zamestnancami zvolený do akčného výboru, ktorý mal pripraviť slobodnú voľbu riaditeľa,“ povedal Plavčan.

Šéf rezortu hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) bol v roku 1989 štvrtákom na košickom gymnáziu. „Vtedy sme to vnímali tak, že sa môžeme uliať zo školy. Mali sme dva týždne pred stužkovou a vtedy to bolo celkom pekné obdobie,“ povedal Žiga s tým, že ako maturant veľmi politiku nevnímal.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smer-SD) mal vtedy približne 12 rokov a 17. november si pamätá hlavne zo správ. Jeho otec za totalitného režimu emigroval, takže vnímal, aké to malo dôsledky pre jeho mamu a celú rodinu. Vo štvrtok sa zúčastní na bohoslužbe v Dóme sv. Martina a takisto sa zúčastní na akte kladenia vencov.

Kaliňák spomína na študentské stretnutie

V Bruseli strávi Deň boja za slobodu a demokraciu aj šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Spomenul, že na Slovensku bolo vo štvrtok 16. novembra 1989 študentské stretnutie, ale nemalo také dramatické dôsledky ako pochod na Národní třídě v Prahe.

„Bratislava bola v piatok a v sobotu relatívne pokojná. V tom čase nebola taká výmena informácií ako dnes, keď sú telefóny, internet. Dá sa povedať, že vtedy bolo skôr ústne odovzdávanie všetkých informácií. Ten reálny štart bol až v pondelok, teda 20. novembra, a vtedy bolo aj prvé stretnutie na dnešnom Námestí slobody v Bratislave,“ povedal Kaliňák.

Podľa neho demokracia so sebou prináša aj viac hádok, ale nič lepšie nikto nevymyslel. „Treba, aby sme sa v tom udržali a stále mali na vedomí, že ústava a zákony sú to najpodstatnejšie, čo treba dodržiavať,“ dodal.

V piatok

17. novembra 1989

zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu 17. novembra 1939 a brutálny policajný zákrok proti nim na pražskej Národní třídě vyvolal rozhorčenie celej verejnosti a ďalšie protesty. K štrajku na vysokých školách v Československu sa pridali herci a od 20. do 26. novembra sa denne konali státisícové manifestácie v celej ČSSR.

Vzniklo Občianske fórum a Verejnosť proti násiliu. 24. novembra odstúpil Miloš Jakeš z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ a 27. novembra sa uskutočnil generálny štrajk. 29. novembra Federálne zhromaždenie ČSSR zrušilo ústavný článok o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti, 3. decembra bola vymenovaná nová vláda s komunistickou väčšinou (16:5), ktorú verejnosť odmietla. 10. decembra prezident Gustáv Husák vymenoval novú vládu ”národného porozumenia” (desať komunistických ministrov, jedenásť nekomunistických) na čele s Mariánom Čalfom.

V ten istý deň prezident Gustáv Husák odstúpil a 29. decembra 1989 bol za prezidenta ČSSR zvolený Václav Havel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gustáv HusákLucia ŽitňanskáMarek MaďaričPeter PlavčanPeter ŽigaRobert KaliňákTomáš Drucker
Firmy a inštitúcie Vláda SR