Kaliňák: Ak sa spustí Balkánske cesta, musíme byť pripravení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Kaliňák
Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 17. novembra (WebNoviny.sk) – Minister vnútra Robert Kaliňák sa vo štvrtok stretol s rakúskym ministrom obrany, na programe v Bruseli má tiež schôdzku so svojimi rezortnými kolegami z Rumunska a Nemecka.

Témou spoločného rokovania s rakúskym ministrom obrany Hansom Petrom Doskozilom v Bratislave bola reakcia jednotlivých štátov na migračnú vlnu cez tzv. Balkánsku cestu, ktorá by sa mohla spustiť, ak by padla dohoda EÚ -Turecko. Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

Rakúšania poslali vojakov do Srbska

Rakúsky minister obrany Kaliňáka informoval, že Rakúsko aktuálne vyslalo 60 vojakov do Srbska, kde pomáhajú krajine zvládnuť migračný tlak. Šéf slovenského rezortu vnútra zase uviedol, že slovenskí policajti aktuálne na základe bilaterálnych dohôd operujú v Srbsku a Macedónsku a v spoločnej misii Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže máme 25-členný kontingent aj v Bulharsku.

Obaja ministri sa zhodli na tom, že v prípade zlyhania dohody EÚ -Turecko bude nutná okamžitá reakcia, aby sme dokázali odraziť prípadnú migračnú vlnu, ktorá by sa mohla spustiť. „Nemôžeme si dovoliť nechať zájsť situáciu až do takých krajností, s akými sme boli konfrontovaní vlani. Musíme sa na takúto možnosť pripraviť,“ povedal Kaliňák.

Do konca roka by sa na spoločnom rokovaní mali stretnúť ministri vnútra a ministri obrany Salzburského fóra, ktoré združuje krajiny Rakúsko, Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko a krajiny západného Balkánu. Na rokovaní by sa mali dohodnúť na spoločných operáciách, na ktorých by sa zúčastnili policajti aj vojaci jednotlivých štátov v prípade, že by po zlyhaní dohody s Ankarou opätovne došlo k spusteniu migračnej vlny po tzv. Balkánskej ceste.

Témou rokovaní aj systém ETIAS

V rámci dohody Brusel prisľúbil Turecku vízovú liberalizáciu. Tú prezident Recep Tayyip Erdogan očakával v októbri. Turecko však na zrušenie víz nesplnilo ešte niekoľko podmienok, najväčším problémom je protiteroristický zákon. Vrásky európskym lídrom vyvoláva aj situácia po neúspešnom pokuse o puč z 15. júla. Turecké úrady odvtedy zadržali približne 35-tisíc osôb a prepustili z práce desaťtisíce štátnych zamestnancov. Ankara tvrdí, že ak EÚ nedodrží svoje sľuby, môžu dohodu vypovedať.

Kaliňák sa vo štvrtok v Bruseli bilaterálne stretne aj s rumunským ministrom vnútra Ioanom Dragosom Tudorache a nemeckým ministrom vnútra Thomasom de Maizierem. Zároveň bude neformálne diskutovať s ministrami na spoločnej večeri. V piatok v Bruseli pokračuje Rada ministrov pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti. Témou spoločných rokovaní bude zavedenie systému ETIAS (nariadenie Európskeho parlamentu a rady o zriadení európskeho systému pre cestovné informácie a povolenia). Okrem toho sa ministri pre vnútorné záležitosti budú venovať aj boju proti terorizmu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganRobert KaliňákTayyip Erdogan