Kotleba, korupcia aj kauzy prispeli k zhoršeniu demokracie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Marian Kotleba. Foto: SITA/Jakub Julény

BRATISLAVA 14. novembra (WebNoviny.sk) – Demokracia na Slovensku sa za posledných päť rokov zhoršila. Vyplýva to z prieskumu medzi 80 osobnosťami, ktoré oslovil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Ako informoval riaditeľ inštitútu Peter Goliaš, spomedzi 80 odborníkov 35 uviedlo mierne zhoršenie, 17 väčšie zhoršenie a päť výrazné zhoršenie demokracie. Naproti tomu 13 odborníkov uviedlo, že sa kvalita ani nezlepšila ani nezhoršila, osem uviedlo mierne zlepšenie a dvaja väčšie zlepšenie, výrazné zlepšenie demokracie neuviedol ani jeden expert.

Výrazným prínosom pre demokraciu nie je žiadna politická strana

Prieskum vykonal inštitút INEKO na prelome septembra a októbra 2016 medzi názorovými lídrami a odborníkmi z mimovládneho sektora, podnikateľského prostredia, akadémie, médií a verejnej správy na Slovensku.

Na prieskume formou elektronického dotazníka sa z viac než 200 oslovených zúčastnilo 81 osobností, z nich 16 si želalo ostať v anonymite. Medzi oslovených patrili napríklad Konštantín Čikovský a Lukáš Fila z Denníka N, Martin Dubéci zo združenia Progresívne Slovensko, bloger Samuel Marec, politička Magdaléna Vášaryová, ale aj politologička Darina Malová, sociologička Soňa Szomolányi, politológ Grigorij Mesežnikov, odborník na extrémizmus Daniel Milo či poradca prezidenta Ján Mazák.
K zhoršeniu demokracie na Slovensku podľa prieskumu prispelo v posledných piatich rokoch najmä nevyšetrenie káuz Gorila a Bašternák, netrestanie korupcie, vzostup Mariana Kotlebu a jeho strany, reakcia politikov na migračnú krízu, spôsob voľby generálneho prokurátora, ako aj okolnosti nevymenovania sudcov ústavného súdu.

Demokracii najviac pomohlo zverejňovanie zmlúv so štátom, ako aj súdnych rozsudkov, pôsobenie Andreja Kisku vo funkcii prezidenta, nezvolenie Štefana Harabina za predsedu Súdnej rady SR a Najvyššieho súdu SR, ako aj vznik a pôsobenie Denníka N.

Okamžité zlepšenie by prinieslo vyšetrenie kauzy Bašternák, systematické stráženie veľkých tendrov, zverejňovanie podrobných majetkových priznaní a posilnenie nezávislosti polície, prokuratúry a súdov. Spomedzi hlavných aktérov k rozvoju demokracie vzhľadom na ich potenciál najviac prispieva prezident Andrej Kiska, ako aj mimovládne organizácie zamerané na systémové zmeny a kontrolu mocných. Naproti tomu najmenej prispieva vláda, Národná rada SR a generálna prokuratúra.

Demokraciu podľa prieskumu ohrozujú najmä strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko a hnutie Sme rodina Borisa Kollára, skôr škodia aj strany SNS a Smer-SD. Výrazným prínosom pre demokraciu nie je žiadna politická strana. Mierny prínos majú strany KDH, SaS, Most-Híd a OĽaNO-NOVA. Medzi hlavné príčiny rastúcej popularity autoritatívnych a neštandardných politikov patrí najmä to, že ľudia sú sklamaní z korupcie štandardných politikov a ich previazania na oligarchov a podnikateľské skupiny, sú sklamaní, že štandardní politici nepriniesli poriadok a spravodlivosť, a tiež z toho, že štandardní politici nezvyšujú kvalitu verejných služieb napríklad v školstve, zdravotníctve, súdnictve, bezpečnosti.

Rešenia, ktoré by zlepšili demokraciu

Medzi najúčinnejšie riešenia, ktoré by zlepšili demokraciu už v krátkom čase patria: dôveryhodné vyšetrenie kauzy Bašternák, monitoring a hodnotenie efektívnosti projektov a tendrov v rezortoch, kde sa rozdeľujú najväčšie verejné zákazky, zverejňovanie podrobných majetkových priznaní politikov a vysokých štátnych funkcionárov, posilnenie nezávislosti fungovania polície, prokuratúry a súdov napríklad ich oddelením od výkonnej moci, zriadením nezávislej inšpekcie polície a prokuratúry, zrušením bezdôvodnej odvolateľnosti policajného prezidenta či otvorením Rady prokurátorov členom mimo prokurátorského prostredia.

Z dlhodobého hľadiska by prispelo k zlepšeniu demokracie to, ak by sa deti a študenti na školách učili lepšie kriticky myslieť a rozumieť významu demokracie, posilnenie nezávislosti a verejnej kontroly polície, prokuratúry a súdov, zvyšovanie kvality verejných služieb napríklad v školstve, zdravotníctve, súdnictve, bezpečnosti či príchod dôveryhodných demokratických politikov.

Cieľom prieskumu bolo zistiť postoje odborníkov na stav demokracie na Slovensku a na hlavné príčiny vysokej popularity autoritatívnych a antidemokratických politikov. Celý prieskum možno nájsť na stránke INEKO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaGrigorij MesežnikovMagdaléna VášáryováMartin DubéciPeter Goliaš
Firmy a inštitúcie INEKO Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy