Jedenásta vydarená sobota venovaná horám a cestovaniu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
festival Vysoké hory Nitra Foto: P.Michalík

V sobotu 12. novembra sa na Mestskom úrade v Nitre uskutočnil jedenásty ročník festivalu organizovaného Nitrianskym horským spolkom. Pripravený bol opäť deň plný zaujímavých filmov a prezentácií venovaných horám a cestovaniu. Uviedli ich viacerí hostia, medzi nimi aj známe osobnosti ako napr. cestovateľ, horolezec, dobrodruh a fotograf Peter Becko Ondrejovič alebo líder skupiny Slobodná Európa a cestovateľ Miloslav Láber známy ako Whisky, ktorý predstavil cesty do ďalekej Indonézie. Svojimi filmami a prezentáciami prispeli autori z Nitry, ale i ďalší zo Slovenska a tentoraz aj zo zahraničia. Diváci festivalu vďaka nim navštívili Gruzínsko, Strednú Ameriku, Kanadu, Himaláje, Sudán v Afrike, pričom vystúpili tiež na jej najvyššiu horu Kilimandžáro. Program uzavrel nový film oceňovaného filmára Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom. Na festival s voľným vstupom prúdili od rána stovky návštevníkov z Nitry, okolia, ale aj z rôznych regiónov Slovenska. Veľký záujem potvrdzovala sála plná už na začiatku festivalu. Okrem filmov a prezentácií si návštevníci pozreli tradičnú výstavu fotografií od rôznych autorov s jedinečnými zábermi prírody a krajiny.

Jedným z vrcholov festivalu podľa organizátorov, ktorý oslovil aj divákov, bol poľský celovečerný dokument Pawła Wysoczańskeho Jurek o legendárnom horolezcovi Jerzym Kukuczkovi. Film získal doteraz 20 ocenení na festivaloch doma a vo svete. Jeho premietanie na festivale v Nitre bolo realizované s finančnou podporou Poľského inštitútu v Bratislave.

Na festivale opäť nechýbal film Rasťa Hatiara. Uvedená bola jeho aktuálna snímka Obyčajní chlapci venovaná renomovanej dvojici liptovských skialpinistov Dušan Trizna a Milan Madaj. V Nitre sa od 2. ročníka festivalu odovzdáva Cena diváka, v rámci ktorej návštevníci hodnotia filmy a prezentácie. Tento rok divákov najviac zaujal práve film R. Hatiara. Festivalu sa nemohol osobne zúčastniť, ale po oznámení zisku ceny to komentoval takto: „Som veľmi príjemne prekvapený, po Cene divákov na MFHF v Poprade je to Cena diváka z festivalu Vysoké hory Nitra. Veľmi si to vážim, pretože tento festival poznám ako jeden z najlepších a najkvalitnejších na Slovensku. Ďakujem divákom v Nitre za ich krásnu spätnú väzbu.“

Osobne zavítal na festival Peter Becko Ondrejovič. Vo svojej prezentácii predstavil Venezuelu ako svoju obľúbenú krajinu, kde chodí už viac ako 20 rokov. Rozprával o rôznych expedíciách, o krásach venezuelskej prírody, jedinečných stolových horách alebo zlaňovaní najvyššieho vodopádu sveta Salto Angel. Za svoje pútavé rozprávanie získal Hlavnú cenu festivalu. Na margo svojej účasti a zisku ceny uviedol nasledovné: „Toto ocenenie si mimoriadne vážim. Nitriansky festival považujem v celoslovenskom meradle za jeden z najprestížnejších. Plná, doslova natrieskaná sála ma milo prekvapila. Videl som tu aj desiatky na zemi sediacich divákov so zastúpením všetkých vekových skupín. Toto ma uistilo v presvedčení, že sa v danú chvíľu nachádzam na tom najsprávnejšom mieste. Organizátorom festivalu Vysoké hory Nitra sa chcem ešte raz poďakovať za pozvanie a verím, že sme sa nevideli naposledy.“

Okrem Ceny diváka a Hlavnej ceny bola vyhlásená i Cenu poroty v kategórii fotografia. Za svoju vystavenú kolekciu Jemen – Arabia felix ju získal Stano Senczi. Premiérovo dostalo na festivale priestor Lesoochranárske zoskupenie VLK. Vo vestibule pred sálou jeho zástupcovia prezentovali aktivity VLKa, aktuálnu kampaň NIČ s cieľom, aby 5% nášho územia bolo bez ľudského zásahu, kde by o sebe príroda rozhodovala sama. Tieto myšlienky oslovili veľkú časť divákov festivalu, ktorí podpísali príslušnú petíciu.

Súčasťou festivalu boli tiež jeho sprievodné akcie. V piatok sa konal tzv. „detský piatok“ určený pozvaným žiakom nitrianskych škôl s cieľom upevniť ich environmentálne povedomie a vzťah k pohybovým aktivitám v prírode. V nedeľu to bol poznávací výlet na Zobor s výkladom zoológa Správy CHKO Ponitrie Stanislava Harvančíka.

Hlavnými partnermi podujatia boli mesto Nitra, Dynamik Nitra, Northfinder a Birell. Viac informácii o ňom je možné nájsť na web stránke www.vysokehorynitra.sk a FB stránke www.facebook.com/VysokeHoryNitra.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia