Lajčák: Nikto nemá väčší záujem o transparentnosť ako ja

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák počas summitu lídrov EÚ v Bratislave. Foto: archívne, SITA/Monika Zaťková

BRATISLAVA 22. novembra (WebNoviny.sk) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nemôže byť ľahostajný k tomu, čo sa deje a nemôže skryť svoje sklamanie a rozhorčenie zároveň. Uviedol to v reakcii, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca rezortu Peter Stano, na obvinenia bývalej zamestnankyne ministerstva Zuzany Hlávkovej.

„Keď sa pozriem na fakty, tak človek, ktorý pracoval osem mesiacov na našom ministerstve v pozícii referenta, napísal blog, kde vyjadril svoje pocity a pochybnosti a ja som šokovaný, ako veľmi to ľudia zobrali za hotovú vec. Na základe toho sa tu prijímajú ďalekosiahle závery, odsudzujúce – bez toho, aby sa vôbec ľudia oboznámili s faktami a prejavili o ne záujem,“ tvrdí Lajčák.

Zrazu sú tu všetci odborníci

„Samozrejme, že nikto nemá väčší záujem o transparentnosť nášho predsedníctva ako ja, lebo je to spojené s mojím menom a som si absolútne istý, že keď ukážeme fakty, že to každý pochopí. Naozaj by som chcel všetkých požiadať, aby počkali s vynášaním úsudkov, skôr než sa oboznámia s faktami, lebo zrazu sú tu všetci odborníci na verejné obstarávania na organizáciu kultúrnych programov a na organizáciu predsedníctva,“ pokračoval Lajčák s tým že zároveň sú tu všetci aj prokurátori a sudcovia.

„Takže mi až z toho trochu ostáva rozum stáť, ale verím, že ten rozum sa nám podarí vrátiť,“ ukončil s tým, že k obvineniam sa podrobnejšie vyjadrí v stredu na rokovaní vlády, kde bude k dispozícii médiám.

Na obvinenia Hlávkovej reaguje aj samotný rezort v mene Hlávkovej nadriadenej, riaditeľky predsedníckeho odboru pre komunikáciu Slavomíry Mašurovej. Tá Hlávkovej údajne posunula videonahrávku, ako má vyzerať program počas jedného z predsedníckych podujatí s tým „že by to mala robiť nejaká smerácka agentúra“. V stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor rezortu diplomacie v mene uvedenej pracovníčky túto interpretáciu „jednoznačne odmieta, riaditeľka odboru S. Mašurová sa od takýchto tvrdení dištancuje a nikdy nič také nepovedala“.

Ministerstvo obvinenia odmieta

Ministerstvo tiež dodalo, že takisto jednoznačne odmieta obvinenia na adresu svojich zamestnancov, predstaviteľov a spolupracovníkov z úst bývalej zamestnankyne, ktoré sú „nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu“.

Zuzana Hlávková tvrdí, že kultúrne projekty sa začali meniť po príchode mediálnej poradkyne Zuzany Ťapákovej na ministerstvo. Galavečer na ktorom predstavili logo k SK PRES, stál podľa Hlávkovej viac ako 300-tisíc eur, pričom podľa jej slov zákazku mala dostať práve Agentúra Evka, ktorá sa podľa Hlávkovej podieľala aj na príprave snemu sociálnych demokratov v Nitre.

To v utorok strana odmietla a tvrdí, že táto agentúra sa na príprave snemu nepodieľala. Exzamestnankyňa takisto tvrdí, že stúpli náklady aj na otvárací koncert pre verejnosť. Pôvodný rozpočet 20-tisíc eur narástol na približne 120-tisíc, tvrdí Hlávková. Organizátor otváracieho koncertu Matej Drlička odmieta, že by štát okradol, tvrdí, že suma za otvárací koncert bola ešte vyššia, ale pokryl to aj z iných zdrojov ako len od ministerstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav LajčákZuzana Hlávková
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR