Baránek kritizuje Fica za jeho ostrý výrok o novinároch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico počas tlačovej konferencie na tému financovanie Slovenského predsedníctva. Bratislava, 23. november 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 23. novembra (WebNoviny.sk) – Stredajšie vyjadrenie premiéra Roberta Fica na adresu novinárov je podľa politického analytika Jána Baránka za hranicou znesiteľnosti.

Premiér si nemôže dovoliť takto sa vyjadrovať. Môže kritizovať, je to jeho legitímne právo. Treba si však uvedomiť, že médiá sú nielen na to, aby informovali, ale aj kontrolovali. „Môžem akceptovať výhrady premiéra voči médiám, tie má nakoniec každý, kto má problém s novinármi, ale vyjadrenie o špinavých protislovenských prostitútkach je nad rámec znesiteľnosti. To je jednoducho neprípustné,“ povedal pre agentúru SITA Ján Baránek s tým, že takéto slová sa hodia do krčmy.

Ak sa premiér takto vyjadruje, nemal by sa podľa analytika čudovať, že „médiá mu ďalej pôjdu po krku“. Takýto štýl komunikácie s médiami môže podľa Baránka negatívne ovplyvniť pokračovanie súčasnej vládnej koalície. Robert Fico sa vrátil k svojej rétorike z prvej vlády Smeru-SD.

„Neviem, kto mu toto radí, alebo či sa pod to podpisuje jeho zdravotný stav. Lebo vidno, že Robert Fico sám seba prestal zvládať, a to je zlé. Možno by nebolo zlé, keby si oddýchol alebo vyhľadal odbornú pomoc,“ dodal pre SITA Ján Baránek s tým, že vulgarizmami nemožno vyžadovať politickú ani mediálnu kultúru.

Premiér podľa SaS nie je zdravý

O nezvládnutí ďalšej tlačovej konferencie hovorí aj strana Sloboda a Solidarita, ktorá premiérove slová považuje za vybočenie z normálu a symptóm neúspešne potlačovanej agresivity.

V stanovisku liberálov, pod ktoré sa podpísali predseda Richard Sulík a podpredsedovia Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Jozef Mihál, sa ďalej uvádza, že premiér nie je zdravý a na jeho duševnom rozpoložení sa môže podieľať aj to, že sa odmieta vysťahovať z bytu človeka, ktorý je podozrivý zo závažných daňových podvodov. „Takáto situácia by bola traumatizujúca pre každého normálneho jedinca, tobôž človeka, ktorý je verejne činnou osobou,“ dodáva sa v stanovisku SaS, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Fico spadol na úplné dno

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) vo svojom stanovisku píše, že sa ohradzuje proti vyjadreniam Roberta Fica na adresu občanov tejto krajiny, ktorí sa mu svojimi daňami skladajú na výplatu a limuzínu, na rozdiel od mnohých „našich ľudí“, ktorí dane neplatia a od štátu si berú ešte oveľa viac.

„Je úplne jedno, čo si pán Fico o kom myslí, ale premiér krajiny si nemôže k jej občanom tieto slová dovoliť. Takéto vulgárne vyjadrenia na oficiálnej tlačovej konferencii nezazneli ani od Vladimíra Mečiara. Robert Fico týmto výrokom padol na úplné dno politickej kultúry. Takýto premiér si nezaslúži túto krajinu a naše krásne Slovensko a šikovní ľudia si nezaslúžia takého premiéra,“ píše sa v stanovisku obyčajných ľudí, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca hnutia Dano Mitas.

Mal by minister M. Lajčák odstúpiť pre obvinenia, že kultúrne podujatia spojené s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ boli predražené?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján BaránekJana KiššováJozef MihálKatarína SvrčekováĽubomír GalkoMiroslav LajčákRichard SulíkRobert FicoZuzana Hlávková
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR