Kaliňák bráni Lajčáka. Mali sme podávať párky, pýta sa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Kaliňák, Miroslav Lajčák
Minister vnútra Robert Kaliňák a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

BRATISLAVA 23. novembra (WebNoviny.sk) – Situácia okolo ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý čelí kritike a podozreniam z netransparentného postupu jeho rezortu pri príprave niektorých podujatí predsedníctva, je absolútne absurdná. Vyhlásil to podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

Vyzdvihol prácu Lajčákovho rezortu pri organizovaní predsedníctva a zdôraznil, že to nie je len o organizovaní kultúrnych podujatí a o tom, či mal byť koncert menší alebo väčší. Diplomati rezortu zahraničia robia takú prácu, za ktorú nás zahraniční partneri chvália, vyzdvihol Kaliňák.

Mal by minister M. Lajčák odstúpiť pre obvinenia, že kultúrne podujatia spojené s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ boli predražené?

Európska a svetová diplomacia objavila na politickej mape Slovensko

Minister Kaliňák zdôraznil, že jeho partneri, ktorí boli na zasadnutí v Bratislave, už asi všetci boli v Paríži, Berlíne, Londýne, ale mnohí z nich boli po prvýkrát na Slovensku a v Bratislave. Po našom predsedníctve európska a svetová diplomacia objavila na politickej mape Slovensko.

A ako sa lepšie predstaviť ako adekvátnym kultúrnym programom, mali sme podávať párky s horčicou a objednať dychovku so železničného depa, spýtal sa Kaliňák. Ak sa hanbíte za to, že sme chceli Slovensko adekvátne predstaviť, tak potom nerozumiem, či ste si náhodou nezabudli vymeniť pas, reagoval na novinársku otázku.

Kaliňák hovorí o svetovom unikáte

Predsedníctvo je jedna fantastická prezentácia, zásadne sme prekonali všetky očakávania, zdôraznil ďalej. V tejto súvislosti sa pridal ku kritike novinárov a vyzval ich, aby realitu napísali a nevytvárali.

Prečo sa nedá povedať, že toto bolo dobre urobené, spýtal sa ďalej. Všetci vedia, kde je Švajčiarsko, v podobe konfederácie je tu 700 rokov. My existujeme necelých 25 a práve také udalosti ako predsedníctvo dávajú na vedomie, že sú tu politici, úradníci a občania štátu, ktorí dokážu niečo urobiť a my sme to počas predsedníctva určite dokázali, vyhlásil Kaliňák.

Kaliňák vyzdvihol aj fakt, že konečné náklady na predsedníctvo budú nižšie, ako sa predpokladalo. Ak sa to podarí, bude to svetový unikát. Všetky veľké podujatia, olympiády mávajú nakoniec vyššie záverečné rozpočty, obhajoval ďalej kolegu z vlády. Vyzdvihol aj to, že rezort zahraničia, pokiaľ on vie, nikdy neporušil zákon pri verejnom obstarávaní a neurobil problematické verejné obstarávania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav LajčákRobert KaliňákZuzana Hlávková
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR