Ficov útok presiahol mieru slušnosti, novinári sú pohoršení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Slovenský premiér Robert Fico počas tlačovej besedy po mimoriadnom stretnutí lídrov eurozóny a Európskej rady o gréckej dlhovej kríze. Brusel, Belgicko, 13. júl 2015. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 24. novembra (WebNoviny.sk) – Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov (AEJ – Association of European Journalists) je mimoriadne znepokojená vyjadreniami premiéra Róberta Fica na adresu novinárov, ktoré odzneli na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

Útok poskytuje nebezpečný precedens

Ako sa píše v stanovisku AEJ, pod ktoré sa podpísali generálny tajomník Asociácie európskych novinárov Tibor Macák, zakladateľ slovenskej sekcie AEJ a čestný medzinárodný tajomník asociácie Juraj Alner a člen AEJ a tiež predseda Tlačovej rady SR Július Lőrincz, „tento verbálny útok predsedu vlády nielen že presiahol všetky hranice slušnosti, ale poskytuje aj nebezpečný precedens pre ďalšie znevažovanie práce novinárov na verejnosti, čo môže viesť k ohrozeniu slobody tlače a prejavu na Slovensku.“

Robert Fico podľa slovenskej sekcie asociácie už neraz verbálne napadol pracovníkov médií a nie je známe, že by sa za svoje výroky aj ospravedlnil. „Vyzývame preto predsedu vlády aby tak urobil teraz, bez ohľadu na to, že rečnícky označil „za špinavé protislovenské prostitútky“ iba niektorých novinárov. Sme presvedčení, že základné hodnoty etiky, ktorými sú rešpektovanie osobnej slobody, ľudských práv a integrity občanov, slušnosti a spravodlivosti, nie sú záväzné iba pre novinárov, ale takisto pre politikov na ústavných pozíciách štátu,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Premiér Fico sa zastal ministra Lajčáka

Premiér Robert Fico sa zastal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Jeho rezort čelí kritike po zverejnení informácií bývalej zamestnankyne rezortu Zuzany Hlávkovej o príprave niektorých podujatí slovenského predsedníctva. Hlávková upozornila na niektoré veci, ktoré pokladá za netransparentné a podozrivé.

Fico vyhlásil, že médiá na dennej báze klamú a poškodzujú slovenské predsedníctvo, ale on bude chrániť dobrú povesť nášho predsedníctva, ktoré je podľa neho hodnotené pozitívne. Premiér v tejto súvislosti kritizoval médiá, že neinformujú, ale bojujú s vládou. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky, vyhlásil ďalej v tejto súvislosti Fico na adresu novinárov.

Asociáciu európskych novinárov založili pred 54 rokmi v talianskom San Reme a od začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia je jeho aktívnou súčasťou aj slovenská sekcia. Organizácia sa sústreďuje najmä na otázky dodržiavania slobody tlače a prejavu. V týchto otázkach spolupracuje aj s Radou Európy a Organizáciu pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe.

Mal by minister M. Lajčák odstúpiť pre obvinenia, že kultúrne podujatia spojené s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ boli predražené?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert FicoZuzana Hlávková
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR