Študenti spisujú petície, podporujú Zuzanu v boji s Lajčákom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
MIroslav Lajčák, Zuzana Hlávková
Foto: SITA - koláž WbN

BRATISLAVA 24. novembra (WebNoviny.sk) – Kauzu na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí sledujú aj študenti. Spisujú petície, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach. Na Facebooku vznikla aj skupina s názvom Podporujeme Zuzku Hlávkovú.

S prvou petíciou začali slovenskí študenti v zahraničí. „My, Slováci študujúci v zahraničí, máme našu krajinu radi a jej osud nám nie je ľahostajný. Mnohí z nás sa naozaj túžime vrátiť domov. Túžime využiť vedomosti a skúsenosti zo zahraničia, aby sme zo Slovenska krok za krokom mohli urobiť lepšie miesto pre život,“ uviedli.

Mal by minister M. Lajčák odstúpiť pre obvinenia, že kultúrne podujatia spojené s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ boli predražené?

Zahraniční študenti to s návratom na Slovensko nebudú mať vôbec jednoduché

Hlávková sa po štúdiu v zahraničí vrátila domov. „Ako absolventka kultúrnych štúdií na škótskej University of St Andrews som chcela prispieť svojou prácou k dobrému obrazu Slovenska a možnosť spolupripravovať predsedníctvo bola preto pre mňa jasnou voľbou,“ uviedla na Sme blog-u Transparency International Slovensko.

Na odbore komunikácie a prezentácie sekretariátu predsedníctva pracovala od leta 2015, výpoveď dala 16. februára. „Príbeh Zuzany nám ukazuje, že zahraniční študenti to s návratom na Slovensko nebudú mať vôbec jednoduché. Naše odhodlanie a snaha posúvať Slovensko vpred bude narážať na hradby zaužívaných praktík, ktoré nebude ľahké prekonať. Odvaha Zuzany pre nás preto musí byť inšpiráciou a príkladom hodným nasledovania, pretože osobne a verejne bojuje za hodnoty, ktoré považujeme za životne dôležité pre budúcnosť našej krajiny,“ píšu študenti v petícii.

Petíciu do štvrtku 11:00 hodiny podpísalo 2172 slovenských študentov v zahraničí. Ďakujú Zuzane, že aj za cenu osobnej obete a napriek prekážkam bojuje proti reálnym problémom našej krajiny a vyjadrujú jej plnú podporu v jej boji proti korupcii a klientelizmu. Veria, že aj oni nájdu odvahu nasledovať jej príklad.

Spomínajú November 1989

K slovenským študentom v zahraničí sa pohotovo pridali aj tí doma. „Zuzana, sme radi, že si späť!“ znie titulok na ich petícii.

„Aj keď panuje populárny názor, že ten, kto je trochu šikovnejší, odíde za lepšou budúcnosťou do zahraničia, veľa z nás sa na Slovensku rozhodlo študovať nie preto, že by sme na nič lepšie nemali, ale práve preto, že nám na stave našej krajiny záleží, máme ju radi a chceme ju zlepšovať a prežiť v nej celý svoj život. Mrzí nás, že veľa mladých na Slovensku to takto nevidí a rozhodnú sa odísť navždy preč, no rozumieme, prečo sa to deje,“ napísali.

Svoju podporu tejto petícii do štvrtka 11:00 podpisom vyjadrilo 802 študentov. „Pri čítaní toho, ako sa Zuzana po čase musela cítiť bezmocná, môžeme len rozmýšľať, koľko ľudí s podobnou skúsenosťou to vzdalo a korupcii a klientelizmu prestalo vzdorovať. Práve preto považujeme za potrebné vyzdvihnúť jej statočnosť,“ tvrdia.

Spomínajú November 1989, kedy to boli práve študenti, ktorí sa výraznou mierou zaslúžili o zmenu a veria, že aj dnes väčšine z nás záleží na budúcnosti našej krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav LajčákZuzana Hlávková
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR