Danko musí vysvetliť, prečo nemal pôžičku pre SNS v priznaní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Danko
Predseda strany SNS Andrej Danko počas tlačovej besedy strany SNS na tému: Dianie v koalícii a postoj SNS. Bratislava, 23. august 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 24. novembra (WebNoviny.sk) – Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií čaká na vysvetlenie predsedu parlamentu a šéfa Slovenskej národnej strany Andreja Danka, prečo vo svojom majetkovom priznaní neuviedol, že svojej strane poskytol pred parlamentnými voľbami pôžičku 293,1 tisíca eur.

V októbri začal výbor konanie aj voči jeho straníckym kolegom, poslancom NR SR Tiborovi Jančulovi a Štefanovi Zelníkovi. Voči Jančulovi dnes výbor konanie ukončil, keďže pôžička, ktorú strane poskytol, nepresiahla 35 násobok minimálnej mzdy. Zelník bude musieť zaplatiť pokutu vo výške trojnásobku platu verejného funkcionára, teda 2 649 eur. Rozhodol o tom dnes parlamentný výbor. Rovnaká pokuta hrozí aj Dankovi.

Kým poslanci Zelník a Jančula výbor upozornili, že to v majetkovom priznaní neuviedli, na Danka upozornili médiá. „Pri kontrole oznámení verejných funkcionárov bolo zistené, že predmetné pohľadávky v oznámeniach skutočne nie sú uvedené,“ uviedol v októbri predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik.

Dodal, že podľa zákona musí verejný funkcionár v oznámení uviesť svoje majetkové pomery, ktorými sú podľa zákona aj „vlastníctvo majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty, ktorej menovitá hodnota presahuje 35-násobok minimálnej mzdy“. Poliačik pripomenul, že tá bola minulý rok 380 eur. Jej 35-násobok predstavuje podľa neho 13 300 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoMartin Poliačik
Firmy a inštitúcie SNS Slovenská národná strana