Budú veterinári nútení operovať zvieratá bez anestézie?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pes
Z hľadiska prokuratúry, najviac ukončených trestných stíhaní za posledné roky v súvislosti s týraním zvierat bolo zhodne v rokoch 2011 a 2012, a to voči 28 osobám. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 25. novembra (WebNoviny.sk) – Operácie psov a mačiek majú robiť od januára podľa nezaradeného poslanca NR SR Zsolta Simona bez anestézie. Spôsobí to novela zákona o liekoch, ktorú vládna koalícia zmenila na októbrovej schôdzi. Tá vypustila možnosť, aby sa veterinári legálne mohli dostať k humánnym liekom.

Simon vyzýva vládu k náprave

Ako povedal Simon, veterinári budú musieť operovať bez umŕtvenia, čo je týranie zvierat a v tom prípade ide o trestný čin. Zdôraznil, že veterinári si nekúpia lieky ani od distribútora, ani lekára, jedine od držiteľa rozhodnutia o registrácii lieku. Ten však nemusí mať sklad na území Slovenska.

Simon upozornil, že humánne lieky sa využívajú pri liečení psov, mačiek, ale aj dobytka. „Je to ten istý liek, ako sa používa pri ľuďoch. Majú veterinári týrať zvieratá? Doteraz bolo tolerované, že mohli na veterinárny predpis v lekárni vybrať lieky. Bolo to zakázané, ale tolerované. Nehrozil za to trest. Po novom však bude,“ zdôraznil Simon.

Veterinári sú podľa Simona nútení, aby dovážali lieky zo zahraničia. Nejde však len o lieky na uspávanie, ale aj napríklad očnú masť, ktorá je pre psa a mačku rovnaká ako pre človeka.

„Ide aj o antibiotiká, roztoky na čistenie rán,“ upozornil Simon, ktorý kvituje snahu vlády na zamedzenie reexportu liekov, ale vytvorila tým obrovský problém pre chovateľov zvierat. „Vyzývam vládu, aby v skrátenej lehote predložila zmenu zákona a aby napravila svoju chybu,“ dodal.

Reakcia ministerstva zdravotníctva

Veterinárni lekári si aj po novele zákona o liekoch budú môcť naďalej zakúpiť v lekárňach lieky na veterinárny predpis. Ak však budú potrebovať väčšie množstvo liekov, objednávku budú po novom adresovať držiteľovi registrácie lieku, to znamená jeho výrobcovi. Pre agentúru SITA to uviedla Stanislava Luptáková z Komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR v reakcii na tvrdenia nezaradeného poslanca NR SR Zsolta Simona

„Pre veterinárov je dôležité, že novela nevylučuje možnosť spolupráce držiteľa registrácie a veľkodistribútora. Objednávka však musí byť adresovaná držiteľovi registrácie lieku, novelou zákona sa totiž zdôrazňuje, že práve držiteľ registrácie lieku bude mať najväčšiu zodpovednosť za prípadný nedostatok lieku na trhu,“ povedala Luptáková z dôrazom na skutočnosť, že ministerstvo zdravotníctva pripravilo novelu zákona o lieku s kľúčovým cieľom zabezpečiť dostupnosť liekov pre občanov Slovenska.

Zverolekárka považuje Simonove vyjadrenie pritiahnuté za vlasy

Aj zverolekárka Jana Freyová z bratislavskej veterinárnej kliniky Veterinka považuje Simonove vyjadrenie „pritiahnuté za vlasy“, pretože v zozname liekov pre zvieratá je dosť takých, ktorými sa dá navodiť a viesť anestézia. „Pravdou však je, že mnoho iných liečiv, na ktorých sme vo veterinárnej medicíne závislí, je humánnych – oftalmologiká, infúzne roztoky, mukolytiká či cytostatiká. Ak takéto lieky nebudú dostupné pre veterinárov, budú si ich musieť zháňať sami majitelia zvierat,“ povedala pre SITA Freyová.

Predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová sa vyjadrila, že tvorcovia novely zákona o liekoch asi pozabudli na fakt, že veterinárni lekári k liečeniu chorých zvierat potrebujú mnohé lieky, ktoré veterinárna medicína neposkytuje a v prípade, ak alternatíva vo veterinárnej medicíne aj existuje, tak je mnohonásobne predražená.

„Pre nás to znamená výrazné zvýšenie nákladov na liečbu chorých zvierat,“ povedala Dugovičová s tým, že zo škály liekov, ktoré veterinár potrebuje pre výkon nutných operácií a pri liečení, úplne vypadnú napríklad antibiotické masti a kvapky, za ktoré momentálne neexistuje veterinárna náhrada. „Veríme, že novela nebola vytvorená na to, aby sa zvýšil zisk farmaceutických firiem pri predaji veterinárnych liečiv,“ uzavrela predsedníčka Slobody zvierat, pričom vyzvala na novelizáciu spomínanej legislatívy.

Novela zákona o liekoch

sa týka liekov, ktoré sú uhrádzané na základe verejného zdravotného poistenia. Zodpovednosť za dostupnosť daného lieku sa podľa novely presúva na držiteľa registrácie kategorizovaného lieku. Ten má zákonnú právomoc usmerňovať distribučnú cestu lieku až po jeho výdaj v lekárni. Novela nadobudne účinnosť od 1. januára budúceho roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zsolt Simon
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky