Pravoslávni veriaci začnú pôst pred Vianocami, potrvá 40 dní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vianoce
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 27. novembra (WebNoviny.sk) – Pravoslávnym veriacim na celom svete sa v pondelok začína takzvaný Roždestvenský pôst, teda pôst pred sviatkom Roždestva (Narodenia) Isusa Christa.

Ako povedal v nedeľu pre agentúru SITA pravoslávny duchovný Peter Sorokoka, pôst bude trvať 40 dní a pravoslávni sa prestanú postiť až v samotný deň tohto veľkého sviatku, teda 7. januára. „Tento pôst nie je až taký prísny ako napríklad Veľký pôst, ale aj tak sa v ňom po celý čas jeho trvania nesmie jesť mäso, vajcia, mliečne výrobky a aj ryba je dovolená cez víkendy a na veľké sviatky, ktoré počas neho pripadnú,“ uviedol.

Dôvod postenia sa pred Narodením Spasiteľa pravoslávni odôvodňujú tým, že tak ako pred veľkými sviatkami pripravujeme svoje domácnosti tým, že ich čistíme a upratujeme, tak pred tými sviatkami treba „vyčistiť a upratať“ aj svoju dušu, aby novorodený Spasiteľ vošiel do ich sŕdc a usídlil sa v nás.

„On to robil rovnako ako my, Jeho následníci. Predtým ako začal svoje účinkovanie na verejnosti, šiel do púšte, aby sa tam 40 dní postil a diabol Ho pokúšal,“ povedal Soroka s tým, že preto aj veriaci dnes podľa Jeho príkladu dodržujú pôst pred významnými sviatkami, ktorý zdržiavaním sa od určitých druhov jedál pomáha aj v duchovnom očisťovaní, upevňovaní vlastnej vôle, zvýšenej modlitebnosti a ďalších duchovných pozdvihoch, ktoré v pôste robia. „V neposlednom rade môžeme novorodenému Dieťaťu priniesť svoj pôst, svoju zdržanlivosť ako dar k Jeho narodeninám,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia