Sever krajiny potrápi silný vietor, hrozia aj snehové jazyky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 27. novembra (WebNoviny.sk) – Snehové jazyky, záveje a silný vietor môžu ľudia očakávať podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Prešovskom, Žilinskom, Banskobystrickom kraji a aj v niektorých oblastiach Trenčianskeho kraja.

Ako píše SHMÚ na svojej webstránke http://www.shmu.sk, od nedele od severozápadu cez Slovensko postupuje studený front a za ním k nám od severu začne prenikať studený, pôvodom arktický vzduch. Ochladenie je v severnej polovici Slovenska sprevádzané silným vetrom a miestami sa môžu vytvárať snehové jazyky, prípadne aj záveje.

Výstraha prvého, najnižšieho stupňa pre silný vietor a možnosť tvorby snehových jazykov a závejov platí od nedele, od 20:00 a počas celého pondelka. Týka sa celého Žilinského kraja, niektorých okresov Prešovského kraja, okresu Považská Bystrica. V Trenčianskom kraji sa týka výstraha snehových závejov a v okresoch Brezno a Banská Bystrica v Banskobystrickom kraji hrozí prvý stupeň výstrahy pred vetrom a snehovými závejmi.

Výstraha sa nevzťahuje na Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Košický kraj. Výstraha sa priebežne aktualizuje a je dostupná na webstránke SHMÚ.

SHMÚ očakáva začiatkom budúceho týždňa celodenné mrazy na severe, na juhu bude cez deň zväčša len slabo nad nulou. Noci budú mrazivé na celom území, na severe postupne klesne teplota až na -10 °C. Ochladenie bude sprevádzané aj silným severným vetrom a snehovými prehánkami, pričom na severe bude aj trvalejšie snežiť. Najvýraznejšie sa ochladí na severe, oproti uplynulým teplým dňom ojedinele až o 15 až 20 stupňov, keďže teplota tam pred pár dňami ešte bežne vystupovala nad 15 °C.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav