História slovenského parlamentu je súčasťou Google zbierok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlament
Foto: ilustračné, Thinkstockphotos

BRATISLAVA 29. novembra (WebNoviny.sk) – Internetová zbierka umeleckých pokladov Slovenska sa rozšírila. Pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie ich sprístupnil Kultúrny inštitút Google.

V rámci projektu Arts & Culture pozýva na prehliadku ďalších nových umeleckých zbierok, vrátane nových výstav Slovenského národného múzea v Bojniciach a Slovenskej národnej galérie. Virtuálne kolekcie sa tiež rozšírili o zaujímavé historické materiály o vývoji parlamentarizmu na Slovensku, agentúru SITA o tom informovala Daša Tkáčová z Grayling Slovakia.

Návštevníci môžu spoznať aj históriu parlamentu

Národná rada SR sa stala súčasťou Kultúrneho inštitútu Google v marci tohto roka. Jeho prostredníctvom sa podobne ako množstvo galérií a múzeí na Slovensku a po celom svete dá navštíviť aj virtuálne. Projekt, ktorý inicioval ešte bývalý predseda parlamentu Peter Pellegrini, prináša zaujímavé zábery z Bratislavského hradu aj z náprotivného sídla Národnej rady SR.

Popri panoramatických snímkach reprezentačných priestorov v paláci Bratislavského hradu a prehliadke umeleckých diel, ktoré sú súčasťou interiéru, sa virtuálnym návštevníkom ponúka aj možnosť spoznať históriu nášho parlamentu. Kultúrny inštitút Google totiž v spolupráci s parlamentom sprístupnili výstavu o histórii slovenského parlamentu.

Interaktívna výstava nazvaná „Sláva národa, hodná je obetí! Jozef Miloslav Hurban. História slovenského parlamentarizmu.“ umožňuje nazrieť do historických dokumentov, grafík a obrazov zaznamenávajúcich významné etapy vo vývoji nášho parlamentu.

Novinkou online výstava

Novinkou je aj online výstava pripravená Slovenským národným múzeom (SNM) v Bojniciach pod názvom Slovensko 20, ktorá sa venuje zrodu slovenského modernizmu na začiatku 20. storočia.

Zahŕňa diela tých najdôležitejších umelcov z tohto obdobia, vrátane Martina Benku, Ľudovíta Fullu či Jána Hálu. SNM spolu s Kultúrnym inštitútom Google tiež sprístupnilo 50 nových obrazov nasnímaných Art Camerou, ktorá vytvára gigapixelové snímky. Umožňuje tak odhaliť detaily, ktoré sú voľnému oku nedostupné.

V tejto forme sú dostupné napríklad mnohé diela Martina Benku. Jedinečnú možnosť pozrieť si najkrajšie scenérie slovenskej krajiny očami významných umelcov z 19. a 20. storočia dáva zas nový príspevok Slovenskej národnej galérie (SNG) do projektu. Vďaka digitálnej výstave SNG Slovenské scenérie je možné pozrieť si do detailov nielen rôzne pohľady na Slovensko, ale aj obdivovať rozmanitosť spôsobov ich výtvarného spracovania.

Kultúrny inštitút Google

S Kultúrnym inštitútom Google, ktorý vznikol v roku 2011, spolupracuje vyše 1000 galérií, múzeí a ďalších kultúrnych inštitúcií z celého sveta. Projekt im umožňuje zdigitalizovať časť zbierok, nasnímať priestory a sprístupniť ich vďaka internetu po celom svete.

Jeho súčasťou sú: Art & Culture projekt, Projekt divov sveta a Online výstavy. Používatelia v rámci nich môžu obdivovať a objavovať vyše 6 miliónov diel, vrátane obrazov, kresieb, sôch, náboženských artefaktov, pamiatok, historických fotografií, ako aj dôležitých rukopisov zo zbierok zo 70 krajín. Všetky diela a zábery sú dostupné online vo vysokom rozlíšení.

Návštevníci portálu môžu diela na stránke vyhľadávať podľa mena autora, názvu diela, druhu diela, názvu múzea, krajiny, zbierok či časového obdobia. K dispozícii sú aj odborné videá a audio sprievodcovia. Diela a zbierky je možné priamo na stránke zdieľať. Viac možno nájsť na internetovej stránke.

Ďalšie inštitúcie zapojené do projektu:

Národná rada SR nie je prvou inštitúciou zapojenou do projektu na Slovensku. V rokoch 2014 a 2015 a aj tento rok sa doň zapojili už takmer dve desiatky kultúrnych inštitúcií na Slovensku. Popri SNG a SNM sú medzi nimi napríklad aj Oravská galéria v Dolnom Kubíne, Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch, Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici, Východoslovenská galéria Košice, Galéria mesta Bratislava, Záhorské múzeum v Skalici, Kysucké múzeum v Čadci, Tatranská galéria v Poprade, Turčianska galéria v Martine, Bratislava Street Art Festival a ďalší. Viac možno nájsť na internetovej stránke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Pellegrini
Firmy a inštitúcie GoogleGoogle+NR SR Národná rada Slovenskej republiky