U islamistov našli rakety, ktoré mali znehodnotiť v Novákoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 29. novembra (WebNoviny.sk) – Možná zásobovacia cesta Islamského štátu sa pravdepodobne začína v Slovinsku a vedie cez Slovensko. Vyplýva to zo zistení Conflict Armament Research, ktorá sa s podporou Európskej komisie zaoberá muníciou vo vojnových oblastiach na Blízkom východe.

Na zbrane upozornili Česi

Na to, že trasa zbraní, ktoré sa našli u islamistov, mohla ísť aj cez Slovensko, upozornilo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Na Blízkom východe našli totiž muníciu, ktorej šarža zodpovedá tej, ktorú mal likvidovať slovenský štátny podnik v Novákoch, píše denník Sme.

Centrum upozorňuje na skutočnosť, že časť munície, ktorú našli v Líbyi a u bojovníkov Islamského štátu v Iraku, má číslo šarže zhodné s muníciou zo slovinských armádnych skladov. Ide o šaržu TB8606. Dodáva, že toto číslo šarže odkazuje na rakety, ktoré boli odoslané v roku 2005 na likvidáciu do Vojenského opravárenského podniku v Novákoch.

Denník Sme ďalej píše, že podľa dostupných informácií ide o rakety typu OSA M79, ktoré boli zadokumentované v roku 2015 v Tripolise. To, že 132 rakiet s uvedenou šaržou bolo odoslaných v roku 2005 na Slovensko na znehodnotenie, priznalo aj slovinské ministerstvo obrany.

Situáciu podľa Sme komplikuje fakt, že munícia s touto šaržou bola vyrobená v bývalej Juhoslávii. Nie je teda vylúčené, že materiál s rovnakou šaržou bol uskladnený aj v ďalších postjuhoslávskych štátoch. Slovinsko však dosiaľ ako jediné otvorene priznalo, že takúto muníciu malo.

Slovenské ministerstvo prípad preveruje

Hovorca ministerstva hospodárstva SR Maroš Stano potvrdil, že ministerstvo neudelilo na vývoz ani reexport slovinských rakiet so šaržou TB8606, ktoré boli v roku 2005 odoslané na likvidáciu do Vojenského opravárenského podniku v Novákoch, žiadnu licenciu. „Prípad stále preverujeme,“ zdôraznil Stano.

Bývalý Vojenský opravárenský podnik Nováky je v súčasnosti v dlhodobom prenájme súkromnej spoločnosti a samotný export zbraní pod náš rezort nespadá, reagovala na zverejnené informácie hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Dodala, že ak rezort v tejto veci oslovia orgány činné v trestnom konaní, určite im poskytnú súčinnosť. Na informácie reagovala aj spoločnosť MSM Group, s.r.o., ktorá má podnik v súčasnosti v prenájme.

Ako sa uvádza v ich stanovisku, ktoré poskytla Lucia Ollé z marketingového oddelenia, VOP Nováky bol až do roku 2013 vo vlastníctve štátu. „Odporúčame preto smerovať všetky otázky na vtedajšie vedenie podniku, keďže my sme prenajímateľom spoločnosti len tri roky a s uvedenými informáciami nemáme absolútne nič spoločné,“ zdôrazňuje sa v stanovisku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Danka Capáková
Firmy a inštitúcie Islamský štátMH Ministerstvo hospodárstva SR