Fico predložil návrh deklarácie k Mečiarovým amnestiám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir meciar
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. novembra (WebNoviny.sk) – Slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny 31. augusta 1995. Spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta.

Uvádza sa to v návrhu Deklarácie Národnej rady Slovenskej republiky o amnestiách z roku 1998, ktorú v stredu na vládu predložil premiér Robert Fico. Po dnešnom schválení vládou premiér návrh predloží do parlamentu, ktorý o návrhu deklarácie definitívne rozhodne.

Na návrh vlády by mal parlament prijať text, v ktorom sa uvádza, že parlament odsudzuje zavlečenie občana Slovenskej republiky do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno Slovenskej republiky. Tiež odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov, uvádza sa v návrhu.

Reakcia ministra Kaliňáka

Návrh je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) adekvátnou reakciou na právny stav, ktorý máme a na dobu, ktorá uplynula od tohto obdobia. „Všetky ostatné návrhy a spôsoby sú mimo rámca demokratických pravidiel. Demokracia je častokrát aj o veciach, ktoré sa nám niekedy osobne nepozdávajú, ale musíme ich rešpektovať,“ povedal dnes po rokovaní kabinetu Kaliňák.

Ako vysvetlil, mnohé zmeny, ktoré by sa napríklad spätne urobili, by možno naplnili pocit pre spravodlivosť, na druhej strane treba rešpektovať, že pravidlá, právna istota, právne inštitúty musia fungovať podľa demokratických pravidiel. „To znamená, že musia byť niektoré veci nedotknuteľné napriek tomu, že v minulosti ich niekto mohol zneužiť. To je rozdiel medzi právnym základom a našimi pocitmi,“ povedal šéf rezortu vnútra.

Dodal, že „určitými rozhodnutiami by ste urobili precedensy, ktoré by mohli byť zneužité práve tými, ktorí neuznávajú základné demokratické pravidlá, a práve táto deklarácia má vyjadrovať postoj a názor vlády SR“.

Fico v minulosti prezentoval názor, že sú síce nemorálne, ale nezrušiteľné

Otázka Mečiarových amnestií a ich zrušenie je téma, ktorú politici opakovane otvárajú. Téma opäť začala rezonovať po smrti prezidenta Michala Kováča. V parlamente návrhy na ich zrušenie nikdy nenašli dostatočnú podporu. Aktuálne je v parlamente ústavný návrh zákona z dielne opozičných poslancov, ktorý predkladá Ján Budaj.

Prezident Andrej Kiska preto minulý týždeň listom požiadal poslancov o vecnú a ústretovú diskusiu o možnosti zrušiť rozhodnutia o takzvaných Mečiarových amnestiách. Smer-SD opakovane deklaroval postoj, že Mečiarove amnestie boli nemorálne, ale prezident mal právo udeliť ich. Robert Fico v minulosti prezentoval názor, že sú síce nemorálne, ale nezrušiteľné, čo potvrdil aj Európsky súd pre ľudské práva.

Opäť sa začalo hovoriť o Mečiarových amnestiách, mali by ich podľa vás zrušiť?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaJán BudajMichal KováčRobert FicoVladimír Mečiar
Firmy a inštitúcie ĽS-HZDS Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko