Novým prírastkom bojnickej zoo je žrebec zebry Hartmannovej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zebra, zoo, zviera
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA/ BOJNICE 30. novembra (WebNoviny.sk) – Zoologická záhrada Bojnice má nového chovanca. Je ním nový chovný žrebec zebry Hartmannovej (Equus zebra hartmannae) menom Lobito.

Zebry tohto druhu chová na Slovensku len Zoologická záhrada Bojnice a dodnes sa tu narodilo 14 mláďat, agentúru SITA o to informovala Simona Kubičková zo Zoologickej záhrady Bojnice. Žrebca zebry horskej zoo získala na základe odporúčania koordinátorky európskeho záchranného chovu (EEP) pre horské zebry. „Narodil sa v roku 2011 v mníchovskej zoo, k nám prišiel z belgickej Zoologickej záhrady Planckendael,“ priblížila pôvod Lobita Zoologickej záhrady Bojnice.

Zebra Hartmannovej je poddruhom zebry horskej. Tieto zebry sú na rozdiel od príbuzných zebier zo saván adaptované na život v suchých horských oblastiach. Majú úzke kopytá, pomocou ktorých sa ľahko a rýchlo pohybujú v strmých a skalnatých terénoch. Vyznačujú sa krčným lalokom, červenohnedou škvrnou nad nosom, dlhšími ušami a charakteristickou kresbou v tvare rebríčka na zadnej časti chrbta. Napriek ochranárskemu úsiliu sa táto zebra stále ilegálne loví, najmä preto, že konkuruje domácemu dobytku na farmách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ZOO Bojnice