V Tatrách odvolali mimoriadnu situáciu, medvede išli spať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Medveď
Foto: ilustračné, Thinkstock

VYSOKÉ TATRY 1. decembra (WebNoviny.sk) – Krízový štáb mesta Vysoké Tatry oddnes zrušil mimoriadnu situáciu, ktorú vyhlásil 8. apríla tohto roka pre neúnosnú situáciu a nebývalý výskyt medveďa hnedého priamo v osadách mesta, trvajúci od konca uplynulej zimy, ale i počas ostatných mesiacov.

Tatranci prijali za uplynulé mesiace aj niekoľko opatrení

Medvede navštevovali kontajnery s komunálnym a separovaným odpadom v blízkosti obydlí a prevádzok, ale objavili sa aj nové prejavy správania medveďov, keď sa napríklad pokúšali vniknúť do obydlí, prípadne iných budov. Takéto pokusy boli nahlásené takmer vo všetkých častiach mesta.

„V snahe predísť tejto kritickej a nebezpečnej situácii a eliminovať ohrozenie zdravia a životov obyvateľov, sme museli okamžite vykonať také opatrenia, ktoré vytlačia medvede z intravilánov jednotlivých osád mesta Vysoké Tatry,“ konštatoval Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry. Situácia sa utíšila až v posledných dvoch týždňoch, keď sa medvede uložili na zimný spánok.

Tatranci prijali za uplynulé mesiace aj niekoľko opatrení. „Sme strediskom cestovného ruchu, aby sme zbytočne nerobili paniku, rozposlali sme do všetkých zariadení letáčiky, v ktorých sme upozorňovali návštevníkov na to, čoho by sa mali vyvarovať, prípadne ako postupovať, keď už sa stretli s medveďom. Občanom i návštevníkom sme rozdávali píšťalky, aby takýmto spôsobom upozornili na seba a napokon požiadali sme ministerstvo životného prostredia aj o povolenie na ochranný odstrel, v čom nám vyhoveli v dvoch prípadoch,“ vymenoval opatrenia Miroslav Kolodzej, náčelník Mestskej polície Vysoké Tatry, ktorý zaznamenáva presnú evidenciu nahlásených medvedích návštev.

Opatrenia vyšli mesto zhruba na 15-tisíc eur

Organizačné opatrenia na informovanie obyvateľstva a zaistenie bezpečnosti počas mimoriadnej situácie pre občanov boli zverejnené aj na internetovej stránke mesta i v masovokomunikačných prostriedkoch a o aktuálnom dianí informovali aj hliadky mestskej polície.

Zvýšenú pozornosť venovali tejto problematike nielen mestskí policajti, ale aj príslušníci Policajného zboru Slovenskej republiky. „Vydali sme príkazy pre mestské organizácie na poskytnutie vecného plnenia k zvládnutiu úloh pri mimoriadnej situácii na osadenie horolezeckých karabín a retiazok za účelom jednoduchého uzatvárania kontajnerov, dezinfekciu a deratizáciu územia, budov, priestorov, na opravu poškodeného oplotenia a objektov i vykonávanie dennej kontroly kontajnerov, upratanie priestorov či častejší cyklus vývozu odpadov,“ konkretizoval Jozef Gál, vedúci oddelenia investičnej činnosti, opráv a údržby mesta Vysoké Tatry. Ako doplnil, celkovo tieto opatrenia vyšli mesto zhruba na 15-tisíc eur.

Tatranská samospráva už roky upozorňuje na tento alarmujúci stav a v minulosti ho mala snahu riešiť vybudovaním obdobných staničiek na odpad, aké sa nachádzajú pri bytových domoch Zdravie I a II v Hornom Smokovci. Projekt síce vtedy nebol úspešný, ale tento rok sa už Tatrancom podarilo získať z Envirofondu 1,24 milióna eur na vybudovanie 57 staničiek. Udialo sa tak koncom leta a takmer ihneď sa začalo s prácami, ktoré do konca roka budú aj hotové. „Či budú postačovať všetky tieto opatrenia, sa dozvieme až na jar, keď medvede opäť vylezú zo svojich brlohov a budú zháňať potravu,“ konštatoval Mokoš.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Mokoš