Sneh a vietor komplikujú dopravu, vlaky výrazne meškajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sneh
Foto: SITA/Štefan Madaras

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 2. decembra (WebNoviny.sk) – Sneh, silný vietor a popadané stromu komplikujú na viacerých miestach Slovenska cestnú aj železničnú dopravu.

Uzatvorená cesta medzi obcami Šuňava a Štrba

Prvý kalamitný stupeň platí v piatok od 9:00 v oblasti Popradu pre intenzívne sneženie, tvorbu závejov a silný vietor s rýchlosťou do 90 kilometrov za hodinu. Informovala o tom Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja na svojej internetovej stránke.

Pre záveje je naďalej uzatvorená cesta tretej triedy medzi obcami Šuňava a Štrba v Popradskom okrese. Podľa Jaroslava Štofka, dispečera Správy a údržby ciest PSK, by mohol byť úsek sprejazdnený poobede. Dopravné obmedzenia hlásia aj na ceste tretej triedy do Lučivnej, rovnako aj na ceste tretej triedy na trase Štrba – Važec.

Cestári Prešovského kraja mali počas posledných 24 hodín vo výkone 104 kusov techniky, posypali vyše 10-tisíc kilometrov ciest.

Skrížený kamión na Čertovici

Hasiči od rána pomáhajú v detskom hospici v Ľubici v Kežmarskom okrese. Nemajú tu elektrinu, hasiči preto okamžite poskytli elektrocentrálu, ktorá už viac ako tri hodiny zabezpečuje činnosť zdravotníckych prístrojov, informovala agentúru SITA Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Pre silný vietor zasahujú hasiči v Žilinskom kraji najmä na Liptove a Orave. Podľa informácií z krajského operačného strediska hasiči aktuálne odstraňujú popadané stromy na ceste medzi Komjatnou a Studničnou, medzi Ružomberkom a Valaskou Dubovou, na ceste zo Zázrivej do Párnice, v obci Stráža v Terchovskej doline a medzi Pribišom a Oravským Podzámkom. V Liptovskom Mikuláši pomáhajú hasiči upevniť plech visiaci zo strechy nemocnice a v Nižnej Boci na ceste cez horský priechod Čertovica zabezpečujú skrížený kamión s cisternou.

V súvislosti so silným vetrom mali hasiči najviac výjazdov najmä v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Odstraňovali spadnuté stromy z ciest, ale aj z áut, vietor zhadzoval aj stĺpy elektrického vedenia či telefónne stĺpy, strhlo strechy. Niektoré cesty v okrese Malacky boli úplne neprejazdné.

Vlaky meškajú aj vyše 100 minút

Železnice SR (ŽSR) upozorňujú cestujúcich, že v dôsledku nepriaznivého počasia je úplne alebo čiastočne prerušená železničná doprava na viacerých úsekoch Slovenska. Meškanie rýchlikov je aj viac ako sto minút

Husté sneženie komplikuje situáciu aj na železniciach vo Vysokých Tatrách. Na úsekoch Tatranskej elektrickej a ozubnicovej železnice nasadili snehovú frézu na sprejazdnenie úsekov. S frézovaním začali už počas noci zo štvrtka na piatok, potvrdila pre médiá hovorkyňa Železníc SR Martina Pavlíková.

Najvážnejšia je situácia v úseku Východná – Kráľova Lehota. Cestujúci v úseku Košice – Žilina – Bratislava preto musia počítať počas celého dňa s výrazným meškaním vlakov. „ŽSR majú na odstraňovanie následkov nepriaznivého počasia nasadené všetky sily a prostriedky,“ dodala Pavlíková.

V noci zo štvrtka na piatok popadané stromy pri Kráľovej Lehote, okres Liptovský Mikuláš, úplne zastavili dopravu na hlavnom ťahu v oboch smeroch. Stromy poškodili trolejové vedenie. Do prekážky narazil v noci prechádzajúci medzinárodný rýchlik smerujúci z Humenného do Prahy. „V dôsledku nárazu boli rozbité okná na rušni a vozňoch, zranenia utrpel aj rušňovodič vlaku a poškodilo sa aj niekoľko osobných áut, keďže išlo o autovlak. Cestujúcich z vlaku evakuovali do Kráľovej Lehoty,“ dodala hovorkyňa železníc.

Doprava v úseku Východná – Kráľova Lehota je možná po jednej traťovej koľaji nezávislou trakciou – dieselovým rušňom, ktorý prepravuje vlaky v úseku poškodeného elektrického vedenia. Pre osobné vlaky zabezpečili ŽSR náhradnú autobusovú dopravu.

Dnes od 5:27 je pre spadnuté stromy na trati úplne prerušená aj železničná doprava v úseku Smolenice – Dúbrava a od 8:25 aj v úseku Čadca – Kysucké Nové Mesto. ŽSR budú v priebehu dňa informácie aktualizovať.

Výstraha pred silným vetrom a snežením

trvá do poludnia. Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na silný vietor v nárazoch s rýchlosťou až do 140 km/h najmä na horách v polohách nad 1500 metrov nad morom. V súvislosti so snežením a silným vetrom upozorňujú meteorológovia aj na možnosť vytvárania snehových jazykov a závejov, a to aj v nižších nadmorských výškach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko