Záchranári upozorňujú pred zvýšeným nebezpečenstvom lavín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lavína
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 3. decembra (WebNoviny.sk) – Teplota vzduchu na horách sa v noci pohybovala od -17°C do -5°C. Vo vysokých polohách Tatier fúkal búrlivý severozápadný vietor s rýchlosťou 8 až 17 metrov za sekundu, v nárazoch na hrebeňoch 20 až 28 metrov za sekundu.

Za uplynulý deň pripadlo v oblasti Tatier ďalších 10 až 30 centimetrov nového suchého snehu. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách od 5 do 20 centimetrov. Celkovo za štyri až päť dní pripadlo v Tatrách 60 až 130 centimetrov snehu. Nový sneh je vplyvom silného vetra uložený veľmi nerovnomerne, vytvorené sú preveje, snehové vankúše a nebezpečné snehové dosky.

Nestabilné snehové dosky a vankúše

Nový sneh je často sfúkaný na hranicu lesa, do pásma kosodreviny a najmä na svahy s južnou až juhovýchodnou orientáciou. V Tatrách v polohách nad 2 100 metrov nad morom sa pod novým snehom nachádza starší veľmi tvrdý sneh, pričom tento sneh je nedostatočne zviazaný s novým naviatym snehom. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier (nad 1 700 metrov nad morom) vplyvom intenzívnej periódy sneženia a extrémne silného vetra trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda tretí stupeň. Celkovo pripadlo 60 až 130 centimetrov nového suchého snehu, ktorý je však veľmi nerovnomerne rozložený. Najviac snehu je na záveterných juhozápadných, južných, juhovýchodných a východných svahoch, pod sedlami a v žľaboch vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov.

Treba si dávať pozor na lokálne terénne pasce

Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je možné už pri malom mechanickom zaťažení, vyskytnúť sa však môžu aj stredne veľké spontánne lavíny z nového snehu. Veľké množstvo nového snehu je nafúkané do dolín a na hranicu lesa a kosodreviny – pozor si treba dávať na lokálne terénne pasce.

V Malej Fatre a v Nízkych Tatrách (nad 1 700 metrov nad morom) trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, a teda druhý stupeň. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri väčšom mechanickom zaťažení. Vo Veľkej Fatre vzhľadom na nižší úhrn snehu pretrváva len malé lavínové nebezpečenstvo, no lokálne môže byť situácia horšia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať